ZAGREB

Svjetski dan Roma: Konferencija ''Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze''

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetski dan Roma, 8. travnja, bit će obilježen dvodnevnom međunarodnom konferencijom ''Romi kao indijska dijaspora - neraskidive veze'' u Zagrebu, u ponedjeljak i utorak, 11. i 12. travnja, izvijestili su iz Saveza Roma u Hrvatskoj ''Kali Sara''.

Međunarodna konferencija bit će i dosad najveće obilježavanje Svjetskog dana Roma u Hrvatskoj na kojoj je najavljeno sudjelovanje Roma iz najmanje 16 država.

''Središnja tema konferencije je status Roma u odnosu na indijsko porijeklo koji nikada nije politički priznat, iako je neupitan. Cilj konferencije je dati odgovor na pitanje što Romima danas znači njihovo indijsko porijeklo i što žele kao zajednica u odnosu na današnju Republiku Indiju - je li tu dovoljna samo kulturna i prigodna suradnja ili bi trebali ići korak dalje'', istaknuli su u Savezu Roma.

Znanstveni dio konferencije bit će održan u zagrebačkom hotelu Westin uz podršku Vlade RH i uz partnerstvo s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom društvenih znanosti “Ivo Pilar” te Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba.

Najavljene su teme ''Stradanje Roma u Drugom svjetskom radu'' (Samudaripen), ''Migracija Roma'', '' Romski jezik i jezikoslovlje'' te ''Pluriperspektivnost u pristupu proučavanja romske problematike''. Najavljen je i obilazak Romskog memorijalnog centra u Uštici, te dodjela godišnjih nagrada u zagrebačkom HNK.

Svjetski dan Roma slavi se 8. travnja – a na temelju prvog Kongresa Roma održanog 1971. kod Londona. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, Đelem (romski Idem, idem) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom pokreta, ali i migracije Roma tijekom povijesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom