3. FULL MOON

FOTO & VIDEO / Regata na svjetskoj razini: Ljubitelji, mornari i moreplovci u nautičkoj utrci za zlatnim pokalom

| Autor: Mihael STOJANOVIĆ


Po treći put, Pula je domaćin Full Moon Night Sprint regate, koju organizira Jedriličarski klub Delfin.

Ovogodišnja regata ističe se rekordnim brojem prijavljenih sudionika, s čak 110 jedrilica i 30-ak brodova koji se natječu po međunarodnom ORC premjeru. Za tim koji postigne najbolje rezultate u obje regate rezerviran je prestižni 24-karatni zlatni prijelazni pokal.

Domaći natjecatelji došli su, osim iz Pule i obližnjih gradova, također iz Splita, Biograda i južnijih gradova, a strani regataši pristižu iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Slovačke, Češke, Nizozemske, pa čak i iz Argentine - neki su iznajmili brodove, a neki dolaze svojim, što čini ovu regatu izuzetno raznolikom i zanimljivom manifestacijom.

- Broj prijava bio je impresivan, uz jedrilice bilo je i 30-ak brodova, što je značajno za međunarodno natjecanje u našem gradu. Manifestacija je tako imala i dodanu vrijednost: reviju drvenih batana - Full Moon Classic, kaže Sanja Vale Čupić, predsjednica jedriličarskog kluba Delfin i organizatorica događaja, koja se inače ne bavi jedrenjem profesionalno, već iz ljubavi i strasti.

Regata se odvija u dva dijela: prvi je Full Moon Night Sprint Pula, dužine 8 nautičkih milja, na relaciji: luka Pula – otok Jerolim - Pula, a danas je u tijeku Full Moon Day Race, od Pule do Malog Lošinja. Druga regata je više od 5 puta duža i iznosi 42nm (1nm ≈ 1.85km).

Brod "Ananda" bio je "domaćin" s kojeg se regata mogla pratiti uživo iz pulske luke - na "Anandi" se okupilo oko tridesetak ljudi, što strastvenih zaljubljenika ovog sporta, što novinara, što roditelja s djecom.

- To nas je povelo unatrag u prošlost. Našu je luku posjetio velik broj snimatelja i fotografa. Regataši iz Opatije, Lovrana, Rovinja i Pule došli su sa starim batanama, prevozili ih autima uz pomoć prikolice. Bilo je glazbe, mandolina je odjekivala, a ljudi su bili oduševljeni. Iza nas je bila Arena, a svjetleći divovi stvarali su predivnu atmosferu. Kao da smo na nekom otoku, komentirala je Vale Čupić te nadodala da je Pulska luka fantastična destinacija za ovakve događaje.

Puležanka Anja Cvek, gledajući regatu s "Anande", istaknula je svoje zadovoljstvo organizacijom besplatnog broda koji omogućuje promatranje događaja direktno s mora.

- Jednostavno nije isti doživljaj gledati s kopna ili biti na brodu, kazala je Cvek.

Sugrađanka Marija je također bila oduševljena idejom besplatnog prijevoza brodom, smatra to izvrsnom prilikom za doživljaj regate koji će joj ostati u sjećanju.

Kako stvari stoje, biti će i četvrta regata.

- Još od prve regate znali smo da će biti i treća, a nadamo se da će biti i 100. regata. Ova regata služi kao platforma za brandiranje Pule izvan turističke sezone, i već sada vidimo da smo na pravom putu, smatra Sanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater