Jedinstveni umjetnički izričaj

Izložba Zdenka Bašića u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)


Predivna se izložba, vrlo zanimljiva djeci, ali ne samo njima, može razgledati u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre do travnja, a riječ je o izložbi Zdenka Bašića »Zaboravljene priče« koja je postavljena u povodu Noći muzeja.

Zdenko Bašić cijenjeni je umjetnik jedinstvenog izričaja, ilustrator, animator, pisac i umjetnički direktor festivala zaboravljenih priča i narodnih predaja »Perunfest«. Poznat po svojem jedinstvenom,, a istodobno senzibilnom izričaju, okušao se u mnogim žanrovima i ilustracijama za koja je dobio važna domaća i međunarodna priznanja.

Njegove sada već kultne knjige »Sjeverozapadni vjetar« i »Mjesečeve sjene« poslužile su kao polazište za animirane filmove, TV-seriju i kazališnu predstavu, a odnedavno im se pridružila i Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina, knjiga u izdanju Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Bašić je, saznajemo, od djetinjstva obilježen pričama svojih baka, što je postavilo temelje za ozbiljan, duboko proživljen, vizualno razigran pristup mitologiji i baštini.

Njegov interes za narodnu predaju neumoran je, a usto uvijek svjež i originalan, što je rezultiralo ovim jednostavno predivnim izložbenim postavom u prostorima muzeja koji je pretvoren u pravu bajku i što je ostavilo publiku bez riječi.

»Njegov je stil nemoguće imitirati jer je autentičan, pomno promišljen i duboko osoban«, rečeno je prilikom otvorenja izložbe.

- Mogu reći da je mitologija postala dio mog unutarnjeg svijeta, a možda sam samo svoj unutarnji svijet uspio jasnije vidjeti i prepoznati kroz kodove te priče. Mogu reći da element svih tih simbola i kodova prepoznajem u svemu što profesionalno radim, ali i vrlo često onoga što doživljavam privatno. U svijetu oko sebe, ali i u svom unutarnjem svijetu, navodi autor.

Zdenko Bašić cijenjeni je i svestrani umjetnik jedinstvenog izričaja. Rođen 1980. u Zagrebu, diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti uz priznanje za najboljeg diplomanta. Za svoje je ilustracije i animirane filmove dobio brojne nagrade i priznanja. Trenutno radi na novom, proširenom izdanju knjige »Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina« i piše i ilustrira novu autorsku knjigu o starohrvatskoj kozmologiji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini