MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI ISTRE

"MIJENE/MAREE", likovni hommage snažnoj rovinjskoj umjetničkoj koloniji

Izloženo je ukupno 140 umjetnina (različitih medija, formata, tematskih i stilskih odrednica) te 25 jedinica dokumentarne građe (katalozi, pozivnice, plakati, fotografije...) obuhvaćajući razdoblje od 1947. do 2010. godine. Ovom se izložbom prvi put sustavno prikazuje kako je Rovinj nakon Drugog svjetskog rata postao svojevrsna "umjetnička kolonija"

| Autor: Vanesa BEGIĆ


"Mijene/Maree", o rovinjskom likovnom krugu iz fundusa Muzeja Grada Rovinja naziv je izložbe postavljene do 31. srpnja u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre koja je otvorena u petak navečer.

Iznimno bogato stvaralaštvo

Izloženo je ukupno 140 umjetnina (različitih medija, formata, tematskih i stilskih odrednica) te 25 jedinica dokumentarne građe (katalozi, pozivnice, plakati, fotografije...) obuhvaćajući razdoblje od 1947. do 2010. godine. Ovom se izložbom prvi put sustavno prikazuje kako je Rovinj nakon Drugog svjetskog rata postao svojevrsna "umjetnička kolonija" odnosno donosi se pregled autora (61) i njihovih djela iz fundusa rovinjskog muzeja, a što je, kako je istaknula ravnateljica rovinjskog muzeja Tajana Ujčić "prva faza u kritičkom promišljanju važnosti Rovinja u umjetničkom životu Istre, Hrvatske i Jugoslavije u drugoj polovici 20. stoljeća, da bi se u konačnici postavili u ispravan povijesni i povijesno-umjetnički kontekst".

S otvaranja izložbe (Snimio Duško Marušić Čiči)

Kustosi izložbe su Argeo Curto, Elizabeta Rogović, Ketrin Milićević Mijošek, Tajana Ujčić.

Ravnateljica MSUI-ja Ketrin Milićević Mijošek kazala je da se ovom izložbom pokazuje dio iznimno bogatog rovinjskog stvaralaštva ističući izvrsnu suradnju s Tajanom Ujčić i rovinjskim muzejom.

Osnivanje rovinjskog muzeja

- Bio je veliki užitak, vrlo zanimljivo raditi na postavljanju ove izložbe. Rovinjski likovni krug počeo se iscrtavati 1953. u Puli.

Prije ove izložbe, fundus moderne galerije rovinjskog Muzeja predstavljen je u Puli u ožujku 1975. godine. Bilo je to u Izložbenom salonu Centra za scenske i likovne djelatnosti. U Rovinj dolaze i u gradu ostaju Bruno Mascarelli 1948. i Zora Matić 1952. godine. Njih dvoje postat će ishodište rovinjskoga likovnog kruga i svega što će uslijediti.

Ketrin Milićević Mijošek: Ovom izložbom pokazuje se dio iznimno bogatog rovinjskog stvaralaštva (Snimio Duško Marušić Čiči)

Prvu samostalnu izložbu u Domu kulture u Rovinju imao je Bruno Mascarelli 1951. godine. Grupu Valdibora činili su Bruno Mascarelli, Zora Matić, Žarko Naunović i Marčelo Brajnović. Prvu i posljednju zajedničku izložbu održali su 1953. u zgradi Okružnog suda u Puli kao popratni program Prvoga pulskog festivala.

Rovinjski Muzej osnovan je 1953., a počeo je djelovati 1954. godine. Osnivač je bio Narodni odbor Gradske općine Rovinj. Trebao je imati arheološku, etnografsku, privredno-turističku zbirku… i zbirku slika i kipova. Za prvu upraviteljicu postavljena je Zora Matić, kazala je Tajana Ujčić.

Vrlo je emotivan u svom kratkom obraćanju bio Argeo Curto, koji se prisjetio starih prijatelja i izložbi koje je realizirao, a nazočnima se kratko obratila i kustosica Elizabeta Rogović.

Zastupljen 61 autor

Zastupljeni autori su: Danica Antić, Stojan Aralica, Zdenka Balić, Biserka Baretić, Quintino Bassani, Marčelo Brajnović, Petar Brajnović, Tomislav Brajnović, Vjekoslav Brešić, Boris Bućan, Egidio Budicin, Bogumil Car, Francesco Cesco Dessanti, Milan Cmelić, Dragica Cvek Jordan, Jadviga Četić, Milan Četić, Fatima Dedić Rajković, Ante Despot, Dušica Đorđević Idis, Miodrag Đorđević (fotograf), Miodrag Đorđević (slikar), Aleksandar Garbin, Milan Gašparović, Virgilio Giuricin, Predrag Goll, Zvonimir Golob, Zdenko Gradiš, Nela Gruden, Živko Haramija, Zvjezdana Hegedušić Brajnović, Željko Hegedušić, Ljubo Ivančić, Nina Ivančić, Olga Olja Ivanjicki, Vida Jocić, Vasilije Josip Jordan, Mira Jurišić, Krunoslav Kern, Marijan Kocković, Momčilo Krković, Milena Lah, Antonio Toni Macchi, Bruno Mascarelli, Zora Matić, Goran Petercol, Miodrag Mića Popović, Stipo Pranjko, Branko Ružić, Hanibal Salvaro, Lidia Salvaro, Miljenko Stančić, Vilko Šeferov, Ljubo Škrnjug, Jasenka Tućan, Dženet Tumpić, Živojin Turinski, Nadežda Nada Vitorović, Slobodan Vuličević, Dragutin Vunak i Đurđena Zaluški Haramija.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Osim građe iz fundusa Muzeja Grada Rovinja, za potrebe izložbe građu su ustupili: obitelj Mascarelli, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski državni arhiv, Kinoteka, Povijesni i pomorski muzej Istre, Zavičajni muzej Poreštine, Zbirka Kovačić-Mihočinec i Muzej suvremene umjetnosti Istre.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Izložba je realizirana uz potporu Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Rovinja, Grada Pula uz sponzorstvo Croatia osiguranja, a bit će popraćena nizom paralelnih programa. Postavljena je do 31. srpnja i može se pogledati prema sljedećem radnom vremenu: svibanj 10 – 20, lipanj 10 – 21 i srpanj 10 – 22 sata svakodnevno osim ponedjeljka i blagdana.

Grisia - ulica mijena

"Do početka 1950-ih ta je ulica pripadala svakodnevici ljudi koji su ondje živjeli, radili, družili se, svađali, dovikivali s prozora, za ljetnih večeri iznosili stolice da bi uhvatili svježi zrak i koju sočnu ćakulu, ali i mačkama i pticama koje su pripadale gradu i grad njima. Nije bila siva (grisia), bila je životopisna. Nakon drugoga vala iseljavanja, ostala je gotovo pusta. Siva je postala sinja.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Postupno starogradsku jezgru naseljavaju umjetnici iz cijele Jugoslavije (uglavnom iz Zagreba i Beograda), raznih identiteta, političkih opredjeljenja i umjetničkih afiniteta. Ljeti u Rovinju pronalaze utočište i inspiraciju, mjesto za odmor. Stvaraju, druže se i spontano okupljaju u likovnu koloniju. Siva postaje ljetopisna. Neki od njih, poput Zore Matić, Slobodana Vuličevića i Bogumila Cara trajno se naseljavaju, navela je o Grisiji Tajana Ujčić.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater