nagrada krasna zemljo

Kraljica istarske kancone ovjenčana velikim priznanjem

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Lidija Percan, poznata istarska pjevačica, opjevala je Istru i Kvarner, njezine običaje, ljude i gradove. Rođena je u Raklju, a već je od rane mladosti počela promicati istarsku besidu, recitiravši na brojnim priredbama u školi i izvan nje pjesme sumještanina Mate Balote.

Upravo je ona prva dobitnica Nagrade Krasna zemljo - Meraviglioso paese Istarske županije koja će se dodjeljivati jednom godišnje kao nagrada za životno djelo, i to pojedincima, istaknutim umjetnicima ili drugim kulturnim djelatnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Istarske županije.

Nagrada je Lidiji dodijeljena u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, a kako je rekao istarski župan Boris Miletić "odluka je donesena jednoglasno; ona je ostavila neizbrisiv trag svojim glazbenim djelovanjem u Istri. Neka je zdravlje posluži. Put do uspjeha je težak, a još teže je zadržati uspjeh".

Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar navela je vrijedan opus Lidije Percan, ali i činjenicu da je 11. prosinca rođen Matko Brajša Rašan. Uslijedio je 15-minutni film sa svim Lidijinim uspjesima i pjesmama koji je realizirao David Danijel, pjevač i Lidijin suradnik.

Nataša Petrić Tasha pročitala je motivaciju za dodjelu ove nagrade, ističući da je Lidija puno dala kulturnoj, umjetničkoj te glazbenoj djelatnosti, objavila brojne albume s pjesmama koje promiču istarski kraj, a vrlo je važna njezina suradnja s Đorđem Novkovićem i Nellom Milottijem zaključivši riječima da je to najveća istarska diva.

Nakon što joj je župan Miletić uručio nagradu, kćerka Ester Demori izrekla je riječi zahvale svima.

- Mama je rekla, u 2 po noći, da izrečem posebne zahvale onima koji više nisu među nama, a to su prije svega Đorđe Novković i Nello Milotti. Hvala županu Miletiću, gradonačelniku Zoričiću, svim njezinim kolegama i suradnicima, ali nažalost ne mogu reći hvala Talijanskoj uniji i sva drhtim zbog toga. Sve vas grlim, ali žao mi je što se ne mogu zahvaliti Talijanskoj uniji. Hvala mami za borbenost i za sve čemu me naučila, kazala je Ester Demori.

Ludvik Slana, dugogodišnji glazbeni urednik Radio Pule, sada umirovljen, prisjetio se dugogodišnje suradnje s Lidijom, njezinog talenta, nezaboravnih trenutaka ističući da je ona kraljica istarske kancone. Glazbeni hommage dali su i Bruno Krajcar, Vesna Nežić-Ružić, a "Krasnu zemlju" je otpjevao Zoran Tomaić uz glasovirsku pratnju Bruna Krajcara. Iz Rijeke su stigli Duško Jeličić Dule i Nevia Rigutto, jako uzbuđeni, sjećajući se lijepe suradnje s Lidijom. Brojni su glazbenici bili prisutni i zahvalili se Lidiji.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i posebnog pisanog priznanja, a ne može se dodijeliti posthumno. Prijedloge za Nagradu, a sukladno javnom pozivu, mogli su dostaviti ustanove, trgovačka društva, udruge i druge zainteresirane pravne osobe, kulturni djelatnici i stvaraoci te svaki građanin koji prethodno prikupi te dostavi uz prijedlog najmanje 20 pravovaljano pribavljenih potpisa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter