otvorenje u petak

U Sveučilišnoj knjižnici u Puli izložba "U srcu Pićan i Pićanština"

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U petak 1. prosinca Zavičajno društvo Matka Brajše Rašana Pićan i Sveučilišna knjižnica u Puli s početkom u 18 sati pozivaju građane na otvorenje izložbe "U srcu Pićan i Pićanština" u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Izložba će se moći posjetiti do 15. prosinca.

Pićanština kao i čitava središnja Istra jedan su od najljepših krajeva naše zemlje, stoga je važno o njima progovarati i javnosti ih pokazivati. Upravo razdoblje studenog i prosinca pretvara čitav kraj Pićanštine u jedan prekrasan ovozemaljski raj. Putnik može vidjeti mnoge ljepote, zanimljivu povijest, šarmantne crkvice i starinske zgrade. Stoga je cilj ove izložbe upoznati Puljane i studente koji dolaze iz raznih krajeva Hrvatske s ljepotama središnje Istre. Želimo da ova izložba bude samo mali korak koji će zainteresirane pokrenuti da u ovim inače malo hladnijim danima obuku kapute te krenu na sjever.

Zavičajno društvo Matka Brajše Rašana Pićan osnovano je 2014. na inicijativu umirovljenog nastavnika i ravnatelja Lucijana Benkovića. Udruga je pokrenuta s ciljem okupljanja Pićanaca oko lika narodnog preporoditelja Matka Brajše Rašana. Uz to udruga ima za cilj istraživati i popularizirati prošlost Pićna, Pićanske biskupije i središnje Istre. Udruga je tijekom prošlih godina ostvarila brojne rezultate od kojih svakako valja spomenuti postavljanje povijesne kapelice u selu Zajci, spomen ploče Boži Milanoviću u Svetoj Katarini, organiziranje brojnih stručnih skupova poput "140 godina Dobrile" ili "80 godina Pazinskih odluka". Društvo broji pedesetak članova, a vodstvo udruge čine Branko Ružić, Petar Turčinović i Kristijan Žgaljardić.

Autor izložbe Kristijan Žgaljardić, rođen je u Puli 24. siječnja 1997., dolazi iz sela Floričići (Općina Pićan). Osnovnu školu završio u Podpićanu, dok je svoje srednjoškolsko obrazovanje stekao u Pazinu. Studij povijesti upisao u Puli 2015. i isti završio 2021 godine. Tijekom studentskih dana sudjelovao je na brojnim konferencijama poput Labinskih kulturno povijesnih susreta, a 2020. - 2021. godine pokrenuo je projekt koji je za cilj imao izdati zbornik "Sulejmanovih 500 godina", što se i ostvarilo u jesen 2021 godine. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom