Retrospektivna izložba u Sveučilišnoj knjižnici

Rani radovi poznatog pulskog performera Josipa Pina Ivančića

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Marin Anicic)

(Snimio Marin Anicic)


Retrospektivna izložba Josipa Pina Ivančića otvorena je danas u Sveučilišnoj knjižnici na rođendan ovoga umjetnika i performera. Riječ je o retrospektivnoj izložbi kojom, kako sam kaže, "iznosi stvari iz armaronići za 50. obljetnicu djelatnosti na art sceni, sad oli mai piu".

Predstavljeni su rani radovi nastali još u osnovnoj školi, za vrijeme marendi na radnom mjestu u fabriki cementa "Giulio Revelante", u Uljaniku, po svuda okolo, inspirirani momentom i situacijom.

Na otvorenju izložbe oštro je kritizirao situaciju u kulturi, ističući da kroz godine nije bilo mjesta za njegov atelje, da umjetnici ne idu jedni drugima na otvorenje izložbi i slično.

Alternativnoj kulturnoj sceni Ivančić je poznat već od početka sedamdesetih godina kada ulazi u konceptualni krug i počinje se baviti performansom.

(Foto Sveučilišna knjižnica Pula)(Foto Sveučilišna knjižnica Pula)

Kako je navedeno u popratnom materijalu "PINOva pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je 'pravo' na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti. Tijekom osamdesetih svoje umjetničke interese ostvaruje u prostoru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti".

Javnost ga zadnja tri desetljeća poznaje kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera, ali i kao alternativnog novomedijskog eksperimentatora.

Uz radove, izložene su knjige objavljivane u biblioteci Književnog kluba IBOR. Izložen je i posljednji broj Istarskog borca, časopisa koji ove godine slavi 70. obljetnicu osnivanja.

(Foto Sveučilišna knjižnica Pula)(Foto Sveučilišna knjižnica Pula)

Dio radova koji se može vidjeti na izložbi do sada nije izlagan u Puli. Za popratnu svirku bili su zaduženi Maer i Vedran Grubić, a izložbu je moguće razgledati do 24. studenog. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter