Volontiranje odlična priprema za rad u struci, sada slijedi "pravi" posao

Osmu godinu zaredom Savez Udruga Rojca provodi europski volonterski program kojem je zajednica na prvom mjestu

| Autor: Ian Tataj
Radili, stvarali, učili, družili se, pomagali, jednostavno volontirali u pulskom Rojcu (Snimio Ian Tataj)

Radili, stvarali, učili, družili se, pomagali, jednostavno volontirali u pulskom Rojcu (Snimio Ian Tataj)


Savez Udruga Rojca već osam godina uzastopno provodi program Europskih snaga solidarnosti (European Solidarity Corps) koji sufinancira Europska unija, a pod »nadzorom« nacionalne Agencije za mobilnost i programe EU-a koja im pomaže pretvoriti dobre ideje u uspješne projekte koji mijenjaju društvo nabolje.

- Prvotno zamišljen kao program koji bi omogućio mobilnost mladih osoba smanjene mobilnosti iz cijelog EU-a i uključio ih u rad zajednica diljem zemalja EU-a, u projektima Europskih snaga solidarnosti volontirati mogu sve mlade osobe između 18 i 30 godina, dok se za programe humanitarne pomoći mogu prijaviti i osobe do 35 godina. Prethodno iskustvo rada, volontiranja ili određene poslovne vještine nisu presudne, već je, osim dobi, osnovni kriterij pri odabiru volontera svakako njihova dobra volja, otvorenost prema »drugom i drugačijem« i stupanj motiviranosti da se uključe u društveno koristan rad »za zajednicu, u zajednici i sa zajednicom«, kaže Gordana Trajković, koordinatorica volontera.

Zabavno i poučno bilo je na Radio Rojcu (Snimio Ian Tataj)Zabavno i poučno bilo je na Radio Rojcu (Snimio Ian Tataj)

U volonterskom programima ESS-a, sveukupno se može volontirati do 12 mjeseci, a po završetku staža, dobiva se »Youth-Pass« certifikat, koji donosi bodove pri zapošljavanju i svakako je odlična preporuka za svakog budućeg poslodavca.

No, projekt je to s visokim i rigoroznim kriterijima za same provoditelje, a u Puli ga provodi Savez Udruga Rojca (engl. Rojc Alliance) koji je zbog visokih standarda koje je kroz provedbu ostvario i na njima inzistira od EU-a dobio Oznaku kvalitete. Kroz osam godina, kroz SUR je »prošlo« više od 30 volontera iz više od 15-ak zemalja EU-a i regije.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini