FESTIVAL ULIČNE UMJETNOSTI U PULI

Tri nova murala u DC-u Rojc: Portret revolucionara Karla Rojca, zatim radnika brodogradilišta "Uljanik", te jedan na temu potrošačkog društva

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Goran Šebelić / Cropix)

(Snimio Goran Šebelić / Cropix)


Murali čuvenog revolucionara Karla Rojca i radnika brodogradilišta "Uljanik" osvanuli su na zgradi pulskog Društvenog centra Rojc. U sklopu festivala ulične umjetnosti "Kistom kroz zid", koji se održava od 3. do 10. svibnja, fasadu kultne zgrade i obližnjeg objekta muralima su oslikali street artisti - Puležan Vedran Štimac te Zagrepčani Boris Bare i Marin Remić.

(Snimila Nataša Kreso)(Snimila Nataša Kreso)

Murali se u posljednje vrijeme sve češće koriste kao instrumenti osnaživanja identiteta grada i prisjećanja njegove prošlosti. Pa tako je, uz pomoć dizalice, kista i boje, Štimac naslikao portret Karla Rojca, jednog od simbola grada koji baštini antifašističko nasljeđe i komunicira povijest same ustanove.

(Snimio Goran Šebelić / Cropix)(Snimio Goran Šebelić / Cropix)

Drugu fasadu krasi mural na kojoj je Bare oslikao radnika Uljanika koji ispod ruke drži maketu broda Berge Istra, izgrađenog u istom brodogradilištu. Treći mural kojeg potpisuje Remić, a nalazi se na kućici nasuprot Rojca, tematizira problem potrošačkog društva i otpada koji je sveprisutan u današnjem svijetu.

(Snimio Goran Šebelić / Cropix)(Snimio Goran Šebelić / Cropix)

Realizaciju festivala omogućili su Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule, Max Stoja, Dental grupa, Radio Istra, JUB i Graffiti Shop Zagreb.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of