nekad su pohađali gimnaziju "branko semelić"

Pedeset godina mature za nekadašnje učenike talijanske gimnazije

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Generacija koja je školske godine 1972./73. završila Gimnaziju "Branko Semelić", talijanski gimnazijski program proslavila je u subotu navečer 50. godišnjicu mature.

Okupili su se, kako kažu, prvi put u ovih pola stoljeća ispred sadašnje zgrade Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" te prisjetili su se dogodovština od prije više od pola stoljeća.

- Tada je bio samo jedan gimnazijski razred na talijanskom jeziku u gimnaziji "Branko Semelić", nije bilo ovih ostalih smjerova na talijanskom jeziku. Bilo nas je 12 u razredu, na sreću, svi smo živi, ima nas u Puli, Rijeci, Italiji. Drago nam je da je s nama i naša draga profesorica talijanskog, Silvana Wruss. Razrednica nam je bila profesorica matematike Clelia Cattonaro, koja je bila spriječena doći iz zdravstvenih razloga. Imali smo sjajne profesore, ravnatelj nam je bio Luigi Ferri, povijest je predavala Romanita Perić, hrvatski Bruna Hautz, engleski Sonja Krušić, latinski Neda Bonefačić, likovni Alfredo Peruško, koji je bio i poznati umjetnik, Romano Ugussi filozofiju, a Branko Škalamera predvojničku obuku, predmet koji je kasnije postao obrana i zaštita, navode u glas ovi nekadašnji maturanti.

Vele da ne mogu vjerovati da je prošlo 50 godina, da su im školski dani bili ispunjeni radošću, vedrinom te da ih se s nostalgijom prisjećaju. "Našli" su se i dogovorili putem whatsapp grupe.

Među maturantima naišli smo i na poznata lica, tu je Loredana Bogliun, nekadašnja istarska dožupanica i inače vrsna pjesnikinja, potom dugogodišnji novinar i urednik Radio Pule Valmer Cusma, dugogodišnja učiteljica razredne nastave u talijanskoj osnovnoj školi Livia Franco Pavlović, Ornella Giurina Pauletić, koja je, između ostalog, vodila tečajeve talijanskog i drugi. Virgilio Tommasini stigao je iz Udina, a Eva Castellani iz Rijeke.

Sve njih primila je sadašnja ravnateljica Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" Debora Radolović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum