BITI POMORAC

Zapovjednik Denis Diraka iz Pule cijelu je karijeru vjeran pulskom brodaru Alpha Adriaticu: "Kad bih se ponovno rodio, opet bi izabrao isti poziv"

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Kapetan Denis Diraka iz Pule dugogodišnji je pomorac koji je cijelu, sada već 39-godišnju karijeru vjeran pulskom Alpha Adriaticu. Za Diraku je plovidba strast, a biti pomorac način života. Na tom putu koji traje gotovo četiri desetljeća prošao je, i doslovno i metaforički, kroz oluje i bonace. Završio je Pomorsku školu u Bakru i Pomorski fakultet, a kao dijete često je s ocem plovio na brodovima bivšeg brodskog poduzeća Jugolinije. Jedno veliko putovanje iz Italije prema Americi bio je okidač da postane pomorac.

- Otac mi je bio zapovjednik, tako da sam nastavio njegovim stopama. Počeo sam ploviti 1984. godine u rujnu, i evo dan danas sam tu. Od početka plovim u istoj kompaniji, današnjem Alpha Adriaticu, i tako mislim do penzije, kaže Diraka koji u spomenutoj tvrtci ima najduže radno iskustvo. Ovom prilikom nam se javio s jednog kružnog putovanja oko svijeta, na putu iz Turske prema sjevernoj Europi.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

Karijeru je započeo kao kadet na brodovima za prijevoz suhih tereta, brzo je napredovao do ranga zapovjednika.

- Radio sam potom kratko u uredu bivše Uljanik Plovidbe, današnjeg Alpha Adriatica, kako bih bio kući s familijom. Izdržao sam četiri godine i vratio se natrag moru. No, tada sam počeo ploviti na tankerima, a onda sam postao i zapovjednik. Sada sam na tankerima punih 13 godina, priča nam Diraka koji trenutno zapovijeda tankerom "Champion Istra" čija je dužina gotovo 200 metara, a nosivost 52 tisuće tona.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

Na brodu u vlasništvu norveškog brodara kojim upravlja pulski Alpha Adriatic, a koji plovi pod norveškom zastavom, nalaze se 22 člana posade, od kojih polovicu čine Hrvati, a drugu polovicu Filipinci. Voze tri vrste tekućeg tereta - palmino i repino ulje te ureu. Ukrcao se, kaže, u luci Singapur početkom travnja, vraća se u kolovozu, a odrađuju putovanje oko svijeta u trajanju od četiri i pol do pet mjeseci - od Indonezije, Filipina, Malezija do Sjeverne Europe, pa u smjeru Kalifornije, Kanade, do Južne Koreje i Kine.

Tijekom svoje dugogodišnje karijere prošao je cijeli svijet koji je u dodiru s morem, osim australske Tasmanije. Kaže da biti pomorac zahtijeva spremnost na sve, uključujući i nevremena koja su sastavni dio posla, posebno na sjevernom Atlantiku i Pacifiku, kao i na južnoj hemisferi. Na pitanje koliko je vremena najduže proveo na brodu, odgovara da su to u početku bili ciklusi od 11, 12 mjeseci, poslije se smanjilo na šest, a danas je to oko četiri mjeseca.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

Na brod se, naglašava, ne ide radi zarade. Odgovornost je, kaže Diraka kojeg kolege opisuju kao jednog od najpouzdanijih i najiskusnijih zapovjednika, velika, ali taj posao se mora voljeti. Iako ima prednosti i mane, na svoj posao gleda uvijek pozitivno.

- Uvijek volim reći da se ploviti mora, a živjeti se ne mora, tako da svatko tko želi postati pomorac, ako ima uvjete, volju i želju, neka proba. Znam da je teško i da se treba odvojiti od familije, ali u današnje vrijeme imamo mogućnost svakog dana vidjeti se i čuti. Nekad ranije kad sam plovio nisam se čuo ni vidio s roditeljima po 11 mjeseci. Eventualno nekoliko pisma svakih nekoliko mjeseci, prisjeća se Diraka.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

Može se reći da gotovo cijeli život živi na dvije lokacije - na brodu i u Peroju. Kaže da je u tih 39 godina pomorstva sigurno više od 60 posto vremena proveo na brodu. A budući da je proputovao cijeli svijet, zanimalo nas je koju destinaciju pamti kao najljepšu.

- Najdraže su mi mediteranske luke, počevši od Španjolske, Portugala, Francuske, Italije, Hrvatske, Turske i Grčke. Tu smo nekako svoji na svome, osjećamo se da smo doma. I druge su luke lijepe, ali meni su Mediteran i Jadransko more najljepši. Kad plovimo iz Singapura prema Sueskom kanalu, onog trenutka kad iz Crvenog mora uđemo u Mediteran, odmah svi živnemo. To je potpuno drugačije raspoloženje, drugačiji zrak pa i mi drugačije funkcioniramo, priznaje zapovjednik Diraka.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

Govoreći o praktičnim razlozima, ističe da njih kao pomorce najviše interesiraju Amerika i Kanada zbog povoljnih cijena i shoppinga, iako, dodaje, nemaju vremena za ostale stvari poput istraživanja luka ili kupanja.

- Kad bih se ponovno rodio, odlučio bih se za isti poziv i opet bih pokucao na vrata iste kompanije, zaključio je Diraka.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini