IZGUBLJENA BITKA

Čudnovata politika. Grbin i dalje računa na potporu domovinaca, iz stranke stižu kritike da je to iluzorno

| Autor: Tihana Tomičić
(Snimio Matija Habljak / Pixsell)

(Snimio Matija Habljak / Pixsell)


SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk najavio je da će SDP ovih dana u saborsku proceduru poslati dva zakonska prijedloga: o mirovinskom osiguranju i o izmjenama Kaznenog zakona. Prvim će, najavio je, predložiti da se indeksacija mirovina regulira tako da više odgovara umirovljenicima, nego što je sada slučaj, a to je da se između indeksa rasta troškova života i rasta plaća, odabere kriterij koji je povoljniji za umirovljenike. Izmjenama Kaznenog zakona SDP predlaže da se iz njega izbriše članak poznat kao lex. AP kojim je za otkrivanje podataka iz istraga zapriječena zatvorska kazna i do tri godine.

Izgubljena bitka

Naravno, iz SDP-a poručuju da očekuju da saborska većina prihvati njihove prijedloge, mada unaprijed znaju da je to nemoguće. Barem kad je HDZ u pitanju. No, u SDP-u prilično ozbiljno izjavljuju da ipak i dalje očekuju potporu Domovinskog pokreta – stranke s kojom je SDP nakon izbora pregovarao, da bi ovi na kraju podržali HDZ i ušli u Vladu. Predsjednik stranke Peđa Grbin u nedavnom je televizijskom intervjuu jasno rekao, bez imalo ironije, da misle da bi Domovinski pokret trebao glasati za ove prijedloge, pogotovo za izmjenu tzv. lex AP-a, jer je ranije u Saboru bio protiv tog prijedloga u prošlom mandatu. On Domovinskom pokretu i nakon svega daje još jednu priliku da se lex AP ukloni iz hrvatskog pravnog sustava.

– Ili će pokazati da nemaju kičmu ili će napraviti nešto dobro za Hrvatsku. Jer, takva odredba truje sustav i toga se treba riješiti. Nažalost, Ivan Turudić sljedeći tjedan postaje glavni državni odvjetnik i imat će taj alat, zato mu ga želimo maknuti iz ruku, objasnio je Grbin.

Novinarka je inzistirala na tome da je DP već itekako dokazao na čijoj je strani, s obzirom na to da je u Vladi Andreja Plenkovića, no Grbin je ustrajao na tome da smatra da bi DP to mogao, ili trebao, podržati. Na kraju je upitan kakvu komunikaciju uopće sada s njima ima, nakon što su ga izigrali u pregovorima.

– Trenutno smo na razini kurtoazije, nemamo neki odnos s DP-om. No, uputili smo prijedlog na raspravu službenim putem, rekao je.

Podsjećanja radi, SDP je nakon izbora 17. travnja održao dva kruga pregovora s DP-om, iako je otpočetka bilo jasno da su njima mnogo bliži kolege na desnom centru iz HDZ-a, a sličnu tezu o tome da Domovinski pokret za SDP još nije za otpis ponovio je i sam predsjednik Zoran Milanović prije nekoliko dana u Rijeci. »Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje braniti – to sam ja«, rekao je.

Iza ideje da se u proceduru šalju prijedlozi za koje se očekuje podrška većine koju bi činili SDP, Možemo!, Most i DP, stao je naravno cijeli Grbinov klub. Njega danas čine većinom svi članovi Predsjedništva SDP-a i mora se priznati da u Saboru Grbin trenutno ima »sve predsjednikove ljude«, pa nitko ne dovodi u pitanje ovu ideju. No, pitanje je kako u ostatku partije reagiraju na politiku koja se svodi na ovakve unaprijed izgubljene bitke. Većina onih s kojima smo razgovarali, pa i u samom Predsjedništvu, ne žele javno o tome – smatraju to besmislenim i »luzerskim«, ali drže se džentlmenskog dogovora koji je u stranci postignut oko (ne)podrške Grbinu. Dogovoreno je naime da se pričeka sa svim odlukama do 9. lipnja.

Ideja neće proći

Ipak, pokušali smo saznati kako ljudi izvan Predsjedništva gledaju na te pozive DP-u.

– Sjajna ideja, ali neće proći, rekao nam je kratko Zlatko Komadina. Nije htio opširnije komentirati politiku približavanja SDP-a Domovinskom pokretu, jer je uostalom izabran na istoj listi na kojoj je bio i Peđa Grbin.

Nešto konkretniji bio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina, koji je već ranije znao kritizirati predsjednika stranke i koji kaže kako je njegova politika oko toga – iluzorna.

– Kako vidimo zadnjih dana, HDZ očito pokušava raskoliti DP na onaj radikalni i manje radikalni, normalniji. Jasno je da na skali koju slijeva na desno čine Radnička fronta, pa Možemo!, pa je tu SDP pa HDZ, pa Most, pa tek onda DP, sigurno SDP nema skoro ništa dodirnih točaka s DP-om. Zato ne vjerujem da iza ideje o traženju podrške od DP-a stoji neki mudriji »lukavi plan«. Vjerujem da vrh SDP-a sada pokušava isto što i HDZ, sebi približiti manje radikalno krilo DP-a. Ali s vragom se tikve ne sade. Ako se s DP-om htjelo bilo što razgovarati, to se trebalo ranije, prije sastavljanja Vlade. Sada tražiti slamku spasa u Domovinskom pokretu, to je potpuno iluzorno, kaže Bosilj.

Varteks primjer negativne DP-ove politike

Neven Bosilj upozorava na negativnu ulogu DP-a u slučaju Varteks.

– Do prije nekoliko dana bilo je jasno da se Varteks pokušava spasiti, dok je Damir Habijan bio na čelu Ministarstva gospodarstva. Čim je resor preuzeo Ante Šušnjar iz DP-a, Varteks je dobio odbijenicu, i to od koga – od HBOR-a, državne banke koja je u potrfelju novog DP-ovog ministra, upozorava Bosilj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum