Jovanović: Ekonomski rast se više ne može zaustaviti

Ada Damjanac, Peđa Grbin, Željko Jovanović i Tanja Vrbat Grgić (M. ANGELINI)
Ada Damjanac, Peđa Grbin, Željko Jovanović i Tanja Vrbat Grgić (M. ANGELINI)

"Kada smo preuzeli vlast 2011. zatekli smo nerad i kaos u državi. Na kraju našeg mandata svjedoci smo postignutih rezultata našeg rada jer smo posložili stvari u zemlji i zato tražimo povjerenje za nove mandate na idućim parlamentarnim izborima", poručili su to saborski zastupnici SDP-a iz 8. izborne jedinice na današnjoj konferenciji za novinare kada su se osvrnuli na protekle 3,5 godine koalicijske Vlade.

Tanja Vrbat Grgić je podsjetila da su prilikom preuzimanja vlasti zatekli  ministarstva i agencije koji nisu međusobno funkcionirali te da se tek kad su uveli reda ozbiljno se prionulo poslu. - U mandatu ove Vlade realizirani su ili pokrenuti gotovo svi razvojni projekti Istarske županije. Danas Vlada živi istarske vrijednosti i ovo je antifašistička Vlada. Željko Jovanović je rekao kako je Hrvatska u svibnju zabilježila najveću stopu rasta industrijske proizvodnje u EU-u, a prema podacima Eurostata.

- U lipnju 2015. imali smo 260 tisuća nezaposlenih što je 45 tisuća manje nego u istom razdoblju lani. Rastu trgovina, BDP i turistički pokazatelji. Ekonomski rast u Hrvatskoj se više ne može zaustaviti, rekao je Jovanović te naglasio kako je sve to  rezultat poreznih olakšica i poboljšanog pravog okvira, a koje je uvela ova Vlada. Zaključio je da očekuju pobjedu na parlamentarnim izborima kako bi Hrvatska nastavila s radom i stabilnošću, jer ostale političke opcije vode zemlju u kaos.

Peđa Grbin smatra velikim zaslugama ove Vlade što je onemogućila da na dužnike utječu promjene tečaja švicarskog franka, što je smanjila kamate na kredite i što je uvela novi izborni zakon po kojem više nema nositelja liste već prolazi onaj tko je posljednji na listi ako dobije odgovarajući broj glasova i to što na svakoj listi mora biti zastupljeno bar 40 posto jednog spola. Grbin je zaključio kako nije točna konstatacija da Istru zaobilaze privatne investicije. Nabrojao je koje su investicije učinjene u turizam te iznio kako se u javnosti ne govori o jednoj uspješnoj pulskoj tvrtki koja zapošljava 700 radnika diljem svijeta, ima ured i u Washingtonu, a uskoro planiraju otvoriti kampus blizu Pule. Iako je Grbin odbio reći o kojoj je tvrtki riječ, jer ne želi nikoga reklamirati, iz navedenih podataka je jasno kako je govorio o tvrtki Infobip.

O nastavku koalicije s IDS-om nije bilo govora na konferenciji za novinare. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter