SASTAVLJANJE VLADE

Mora li Plenković s potpisima osobno doći na Pantovčak po mandat? Provjerili smo

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio: Davor Urukalovic/Pixsell)

(Snimio: Davor Urukalovic/Pixsell)


Bit će ovo druga konstituirajuća sjednica Sabora koju će Milanović kao predsjednik sazvati. Prvi puta je to bilo sredinom 2020., kada su on i Plenković još bili u sasvim pristojnim odnosima.

Nakon što je Plenković tada prikupio potpise 76 zastupnika, što mu je bilo dovoljno kako bi dobio mandat za sastavljanje Vlade, predstojnik njegovog ureda Zvonimir Frka Petešić i Milanovićev predstojnik Orsat Miljenić precizirali su termin premijerovog dolaska na Pantovčak.

Njih su dvojica obavili protokol, razgovarali iza zatvorenih vrata, a zatim su se i zajednički obratili novinarima.

Plenković je primjerice izjavio i da je predsjednik Republike u dogovoru s njim i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem odlučio o datumu konstituirajuće sjednice.

Danas su, međutim, Milanović i Plenković u jako lošim odnosima, premijer u gotovo niti jednom svom javnom istupu ne propusti spomenuti da je Milanović – kršitelj Ustava.

Nezamislivo je da bi se za koji dan njih dvojica na Pantovčaku usuglašavali o terminu konstituirajuće sjednice i potom izašli pred novinare i koncilijantno odgovarali na njihova pitanja.

No, oni to zapravo niti ne moraju. Uobičajilo se, istina, da onaj tko ima potpise za sastavljanje Vlade sam u Uredu predsjednika prima dokument da je ovlašten kao mandatar, ali nigdje to nije propisano.

U Ustavu se navodi tek da predsjednik »povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika«.

Plenković, dakle, može postati mandatar i bez osobnog kontakta s Milanovićem.

Možda bi obojici odgovaralo da se čitava procedura odradi na razini predstojnika njihovih ureda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum