KALKULACIJE

"Ima autoritet i dobro je umrežen": Politico također navodi Plenkovića kao favorita za nasljednika von der Leyen

| Autor: Novi list
(Snimio: Luka Batelić/Pixsell / Foto: Politico)

(Snimio: Luka Batelić/Pixsell / Foto: Politico)


Ugledni Politico jutros donosi opsežan tekst o europskim izborima i potencijalnim nasljednicima Ursule von der Leyen na čelu Europske komisije. Navode kako se von der Leyen više ne figurira kao glavni favorit, a izdvojili su šest njenih mogućih nasljednika i ocijenili njihove šanse ocjenama od 1 do 5.

Na listi se opet nalazi i Andrej Plenković, kojeg Politico, u smislu šansi, stavlja na sam vrh. Dali su mu ocjenu tri, jednako kao i rumunjskom predsjedniku Klausu Iohannisu.

Ocjenu dva su dobili Mario Draghi i Roberta Metsola, a jedinicu Christine Lagarde i Thierry Breton.

Za Plenkovića navode kako dolazi iz Europske pučke stranke, jednako kao i Iohannis, a smatraju da bi njegovo imenovanje zadovoljilo sve češća nagađanja da vodeću dužnost u EU mora preuzeti netko iz istočne Europe.

"Izbor Hrvata za predsjednika Komisije također bi poslao pozitivan signal kandidatima za članstvo u EU. Plenkovićeva iznenađujuća najava da će predvoditi kandidatsku listu za europarlamentarce vladajuće hrvatske stranke HDZ-a izazvala je nagađanja da želi napustiti domaću politiku, a njegovo premijersko iskustvo od 2016. sigurno mu je pomoglo izgraditi autoritet i dalo priliku za umrežavanje s drugim europskim čelnicima", piše Politico.

Naglašavaju i kako je Plenković javno odbacio glasine da bi mogao zamijeniti von der Leyen, ali "baš bi se to moglo smatrati dobrim pokazateljem da je zainteresiran za posao".

Za rumunjskog predsjednika Politivo piše da je miljenik europskih čelnika, pogotovo konzervativaca. Posebno ga hvale Emmanuel Macron i Olaf Scholz, jer je svoju zemlju zadržao u prozapadnom taboru, a poštovao je i pravila jedinstvenog europskog tržišta.

Među minusima mu navode sukob s nekim zapadnim čelnicima oko NATO-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini