PODSJETIMO SE

Šef Ustavnog suda prije mjesec dana rekao je da Milanović može biti mandatar nakon izbora

| Autor: Portal NoviList
(Snimio Davor Kovačević / Novosti)

(Snimio Davor Kovačević / Novosti)


Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je jučer da predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava. Šeparović je rekao da Milanović to ne može biti čak ni u slučaju da podnese ostavku.

“Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar”, rekao je Šeparović.

Podsjetimo, mjesec dana ranije, 18. ožujka, šef Ustavnog suda je rekao da predsjednik Zoran Milanović, dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke. Novinari su ga tada pitali može li Milanović biti mandatar nakon izbora, podsjeća Index.

“Ako će se ponašati sukladno Ustavu i zakonu, za to nema zapreke. Mogućnosti ne želim prejudicirati. Nadam se i uvjeren sam da do drugih mogućnosti neće trebati ni doći i da će se predsjednik i SDP pridržavati Ustava i upozorenja”, rekao je Šeparović, kako piše Index.

Nešto kasnije novinari su ponovno pitali isto pitanje. “Znači, Milanović može biti mandatar, ali ne smije istupati?” pitao je netko od novinara.

“Milanović ne smije nastupati djelatno u kampanji, promovirati tu stranku, sudjelovati na skupovima, davati intervjue kao kandidat na izborima”, rekao je tada  Šeparović.

Može li Grbin sad reći – Milanović je naš kandidat za premijera, pitali su novinari.

“Vi prejudicirate da će Grbin reći – ja ne poštujem odluku Ustavnog suda i ja se toga neću držati. Ja ne vjerujem da će on to reći jer je to protivno vladavini prava. Nakon izbora Milanović može biti mandatar”, rekao je Šeparović 18. ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater