piše edi prodan

Analiza izbora u Istri. Predsjednik IDS-a izgubio u rodnom Barbanu, poražena i čelnica Pazina iz Možemo!

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić "uspio je u nemogućem", s nekoliko desetaka preferencijalnih glasova pretekao je Darija Vasilića, koji je time izgubio mjesto u Saboru i tako olakšao poziciju predsjedniku IDS-a Daliboru Pausu. On je naime najavio ostavku ostvari li njegova koalicija samo dva saborska mandata što bi značilo da IDS u Sabor ide samo s jednim kandidatom. No, koliko je god jako loš skor PGS-a u PGŽ-u – primjerice u Novom Vinodolskom i Crikvenci gdje nisu uopće prešli prag od pet posto, loše su prolazili i na Liburniji, kao i u Bakru, Kraljevici i Kostreni, dok su pobjednicima bili samo u Gradu Krku – gubitak trećeg mjesta nije koštao liderske pozicije Dalibora Pausa.

Zasluga za Radojčić

Mada, kad se detaljnije analizira rezultate izbora u Istri, vidi se da za loš rezultat koalicije nije "kriva" samo Rijeka. Ne treba se Paus baš veseliti ni istarskim rezultatima jer primjerice čak ni u Barbanu gdje je načelnik općine – nije pobijedio. Ispred njegove, bila je SDP-ova koalicija.

Zanimljiva je situacija i s Možemo! Iako je gradonačelnica Pazina Suzana Jašić upravo iz te stranke, prošla je gore i od Pausa. Možemo! je u Pazinu tek treća politička snaga, daleko je zaostao za IDS-ovom koalicijom, ali i onom SDP-a. Konkretno, Možemo! je u Pazinu osvojio skoro 40 posto manje glasova od IDS-a.

Saborskom zastupnicom Možemo! iz 8. izborne jedinice postala je Dušica Radojčić čime je svakako honoriran njezin angažman na ekološkim i socijalnim akcijama u Puli, činjenica da je bila dijelom "rušilačke" gradske vlasti nakon prošlih lokalnih izbora, možda još i više što je iz nje izašla, no nedvojbeno je da njezin prolazak u Sabor u velikoj mjeri omogućila – Rijeka, bolje rečeno područje nekadašnje općine Rijeka. U njoj je naime Možemo! zabilježio jako dobar skor, u Gradu Rijeci čak 13,35 posto, što je skoro dvostruko bolje od udjela Možemo! na nacionalnoj razini, no u Sabor nije prošla Morena Lekan, s inače jako dobrom, konstruktivnom kampanjom, iako bi to, kako se čini, bilo – logično.

Milanovićev "push"

SDP-ova koalicija je trijumfalno prošla Pulom što je svakako pohvalno za predsjednika druge najveće hrvatske stranke Peđu Grbina. Mada nismo daleko od razmišljanja da je to ipak najveća zasluga Sanje Radolović. Ona je i do sada bila saborska zastupnica, živi i radi u Puli, što s Grbinom nije slučaj. Kad k tome gledamo odnos Rijeke i Pule po pitanju mandata u 8. izbornoj jedinici, pobjeda ide Puli jer iz nje u Sabor idu dvije osobe, iz Rijeke samo jedna, Josip Ostrogović iz HDZ-a.

Nemalo čudi da u Rovinju gdje inače uvjerljivo IDS drži vlast, na ovim izborima uvjerljivo pobjeđuje SDP. Mada to i ne bi trebalo čuditi jer je SDP-ova koalicija je, kad su gradovi Istre u pitanju, pobijedila u većini – Buje, Buzet, Labin, Pula, Rovinj, Umag i Vodnjan, dok je IDS najbolji samo u Novigradu, Pazinu i Poreču. Vrlo je sličan omjer i kad je riječ o općinama. Analitičari ističu da se upravo u Istri najviše iskazao Milanovićev "push", da su Istrani i Riječani, odnosno stanovnici jedinica lokalne samouprave u 8. izbornoj jedinici najdosljednije shvatili da moraju glasati – protiv. Mada, pitanje je koliko to "drži vodu" s obzirom na to da u Rijeci HDZ vjerojatno nikad nije bio bliži SDP-u – dijeli ih samo 8,73 posto.

I na kraju najsnažnija hrvatska stranka, HDZ, koja je unatrag nekoliko godina inicirala ulaganje uistinu golemih sredstava u infrastrukturu Poluotoka. Rezultat? Dvije pobjede. Prva je u Svetom Petru u Šumi gdje je HDZ oduvijek na vlasti tako da je i ovaj put ostvario jedan od najuvjerljivijih izbornih postotaka – 43,53, te u općini Lanišće, s brojem stanovnika, oko 250, najmanjoj u Istri. HDZ je na Ćićariji osvojio 34,24 posto, SDP deset posto manje.

Radojčić putuje, Lekan ostaje

U Puli je Možemo! bila zadnja stranka koja je prešla izborni prag, donijela je u opći zbroj glasova te stranke u 8. izbornoj jedinici više nego dvostruko manje od Rijeke. Uzalud – Radojčić putuje, Lekan ostaje. Izborni sustavi uvijek imaju i neizbježnu komponentu nelogičnosti, odnosno kazne i za one, poput Vasilića, koji ju zbog svog truda pa i kvalitete ne zaslužuju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater