post festum izbora

FOTOGALERIJA / IDS ima svega dva mandata u novom sazivu sabora, Izgubili u Puli, Vodnjanu, Pazinu i Buzetu. Paus nije podnio ostavku

| Autor: Glas Istre


Istarski demokratski sabor (IDS) ima svega dva mandata u novom sazivu sabora, što je za jedan manje od prethodnog. U obraćanju javnosti predsjednik stranke Dalibor Paus kazao je da je na gubitak mandata, između ostalog, utjecalo i prekrajanje izbornih jedinica. Naime, za treći mandat u saboru nedostajalo im je svega 79 glasova, javlja Index.hr. 

"Situacija je takva dijelom i iz objektivnih razloga. Imali smo veliku polarizaciju između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. To je diglo izlaznost i broj glasova za koaliciju Rijeke pravde. Druga objektivna situacija koja se dogodila je prekrajanje izbornih jedinica. Matulji su maknuti iz osme izborne jedinice, a dodani su Novi Vinodolski i Bakar. Prema projekciji koju smo radili u odnosu na 2016. godinu, to je značilo oko 600 glasova manje za nas, 1500 više za HDZ.

Kao treće, imali smo izbore za nacionalne manjine, i bošnjačku i talijansku, gdje je bila jako velika konkurencija, pogotovo za talijansku nacionalnu manjinu gdje smo imali dva kandidata pa je i tu otišao veći broj glasova", kazao je Dalibor Paus.

"Pokazali smo da imamo dobru podršku građana, a smatram da bismo bez navedenih razloga imali i više", rekao je. 

Još uvijek suzdržan na upite oko ostavke

IDS je podbacio i na zadnjim lokalnim izborima, kada je, između ostalog, izgubio i vlast u Puli, Vodnjanu, Pazinu i Buzetu. Nakon rezultata izbora Paus je još uvijek suzdržan oko ostavke na koju je ukazivao u slučaju podbacivanja i na parlamentarnim izborima.

"Mi smo sada u procesu europarlamentarnih izbora, liste treba predati do utorka i onda će se sazvati predsjedništvo stanke. Moj mandat je na raspolaganju", odgovorio je Paus novinarima.

Kazao je da se još uvijek nisu čuli ni s Andrejem Plenkovićem ni sa Zoranom Milanovićem.

Zahvalio biračima 

-Hvala biračima, simpatizerima i članovima koji su nam dali podršku na ovim nacionalnim
izborima. Njih više od 32 tisuće odabralo je jedini glas Istre u Saboru, zato ćemo se nastaviti boriti za decentralizaciju, veće plaće, najbolje uvjete za sve naše generacije i istarski identitet, istaknuo je Paus i čestitao svim kandidatima na listi koalicije IDS-a, PGS-a, Unije Kvarnera, Istarske stranke umirovljenika, Socijaldemokrata, Demokrata, Hrvatskih laburista i Reformista koji su u ovoj kampanji pokazali visoku motiviranost, trud i brigu za interese i potrebe građana Istre i Kvarnera.

Za treći mandat koalicije nedostajalo je 79 glasova, no IDS je ipak ispunio svoje ciljeve. Posebne čestitke Paus je uputio Lorisu Peršuriću koji je osvojio zavidan broj preferencijalnih glasova čime je osigurao drugi mandat IDS-a u 11. sazivu Hrvatskog sabora.

-Iako smo priželjkivali veći broj mandata, svjesni smo kako je na rezultate izbora značajno
utjecala polarizacija između ljevice i desnice, kao i prekrajanje izbornih jedinica prema kojemu su Matulji maknuti iz VIII. izborne jedinice, a nadodani su Novi Vinodolski i Bakar. U tim okolnostima, a prema rezultatima izbora iz 2016., izgubljeno je gotovo 600 glasova našeg biračkog tijela“, istaknuo je Paus dodajući kako su u IDS-u zadovoljni s brojem osvojenih glasova koji se pokazao veći u odnosu na prethodne izbore.

Najavio kampanju za Izbore za zastupnike u Europski parlamet 


Pred nama je kampanja za Izbore za zastupnike u Europski parlament koja se nastavlja već danas: „IDS, kao i do sada, želi ostati glas Istre na svim razinama odlučivanja, od mjesnih odbora do Europskog parlamenta“, zaključio je Paus.

Na konferenciji za medije prisustvovali su još i kandidati na listi i članovi Predsjedništva IDS-a Loris Peršurić, Valter Glavičić, Marko Paliaga, Helga Možé i Marko Ravnić, kao i
europarlamentarac Valter Flego.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum