dan nakon izbora

Tko će sastaviti Vladu? I gdje je predsjednik Zoran Milanović. Još uvijek se nije obratio medijima

| Autor: Portal Glas Istre, Portal Novi list
(Reuters)

(Reuters)


Gotovo sva biračka mjesta su obrađena. Ovo su rezultati:

  • HDZ 61 mandat
  • Rijeke pravde 42
  • Domovinski pokret 14
  • Most 11
  • Možemo 10
  • IDS 2
  • Nezavisna platforma sjever 2
  • Fokus 1

Nitko nema dovoljno da sastavi vladu. Moguća je manjinska vlada, a moguće je i da HDZ sastavi vladu s prebjezima iz drugih stranaka čiji su se vođe kleli kako neće s njima. Što vi mislite?

HDZ je relativni pobjednik izbora sa 61 saborskim mandatom i ima najlakše otvoren put do slaganja nove parlamentarne većine uz Domovinski pokret s 14 mandata. Penavina stranka mu se već sinoć preporučila, uz uvjet da u novoj vladi nema Možemo! i SDSS-a, ali pitanje je imaju li svi zastupnici isti stav.

Koalicijski partner Mislav Kolakušić još je sinoć, naime, zazvao nove izbore, a stožer je napustio prije Penavinog govora.

S druge strane, ni u SDP-u još nisu odustali od pokušaja da oforme većinu s polazišne točke od svojih 42 mandata.

“Drage građanke i građani, hvala vam što ste u velikom broju iskoristili svoje biračko pravo. Rezultati izbora su pokazali da želite promjenu. U idućim danima potrebni su nam politička mudrost i strpljenje. Borba za bolju Hrvatsku se nastavlja”, napisao je noćas na Facebooku Peđa Grbin.

Postoji više kombinacija na koji način doći do potrebnih 76 ruku u Saboru.

HDZ ima dvije varijante. Prva, da vlast sklopi uz Domovinski pokret i predstavnike manjina bez SDSS-a. Druga je da se ne odrekne SDSS-a i uzme svih osam manjinaca, te pokuša razbiti Domovinski pokret, a možda i doći do prebjega iz još neke stranke.

Rijeke pravde imaju također dvije varijante, iako puno klimavije. Prva je da do većine dođu uz pomoć Domovinskog pokreta, Mosta, IDS-a, Matije Posavca, Fokusa i pet predstavnika manjina.

Druga je varijanta da se ide na široku koaliciju u kojoj bi bile Rijeke pravde, Most, Možemo, IDS, Fokus, Posavec i svi predstavnici manjina.

Zanimiljiva je činjenjica da se aktualni hrvatski predsjednik Zoran Milanović još uvijek nije obratio medijima. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini