obraćanje

Milanović: Hrvatice i Hrvati, ne dajem ostavku, ostajem vaš predsjednik, dok ne postanem premijer

| Autor: Novi list
(Snimio Davor Puklavec/Pixsell)

(Snimio Davor Puklavec/Pixsell)


Predsjednik Zoran Milanović nakon odluke da će se kandidirati na parlamentarnim izborima kao kandidat SDP-a za premijera, objavio je na svojim društvenim mrežama da ne namjerava podnijeti ostavku na svoju dužnost predsjednika Republike.

Ranije danas, podsjetimo, objavio je da će je datum parlamentarnih izbora u srijedu, 17. travnja.

Kako bilo, Milanović je očito odlučio da na izbore izlazi kao hrvatski predsjednik, ako ih osvoji bit će premijer, a ako izgubi – vraća se na Pantovčak.

Siguran u izbornu pobjedu

"Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati,

odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine.

Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske.

Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima", poručio je Zoran Milanović.

Ustavni stručnjaci: On to svakako može

Ustavni stručnjaci kažu da je Milanovićev potez ustavno i pravno legalan, premda neuobičajen u zapdanim demokracijama.

Ustavni stručnjak Mato Palić je iznenađen Milanovićevim potezom da će se kandidirati na parlamentarnim izborima.

U izjavi za 24sata kaže da je predsjednik izabran na pet godina i onda se očekivalo da mandat odradi do kraja. Ali nije zabranjeno da se kandidira na parlamentarnim izborima.

"Svaki punoljetni građanin se može kandidirati, pa tako i predsjednik Republike. On čak i ne mora podnijeti ostavku, samo ne smije biti potvrđen u Saboru.

Dakle, opcija mu je mogla biti i se kandidira na listi SDP-a, a ako ne uspiju, vratiti se na mjesto predsjednika. Ovakvo nešto nije uobičajeno u zapadnim demokracijama", rekao je Mato Palić, u trenutku dok Milanović još nije objavio svoje namjere da ostavku – ne daje.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić za 24sata objasnila je situaciju.

"Kod nas se može kandidirati svatko pa ako bude izabran mora ići na tu dužnost. Ovo je apsolutni presedan. Koje je uopće rješenje za tu situaciju?

U izbornom zakonu se uopće ne spominje predsjednik države na ovaj način. Naš zakon je napravljen tako da se bilo tko može kandidirati i biti biran", rekla je Barić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum