Program opskrbe vodom i hranom na Mediteranu

Flego: EU novcem protiv redukcije vode na Mediteranu

| Autor: Glas Istre
(Foto Europski parlament)

(Foto Europski parlament)


"Svi itekako pamtimo redukcije vode u Istri i ne želimo da se takvo što ikad više ponovi. Posljednja je bila nedavno, u ljeto 2022., a Istra je bila prva regija u Hrvatskoj koja je zbog iznimne suše donijela odluku o štednji pitke vode. Program opskrbe vodom i hranom na Mediteranu – PRIMA, uvelike će nam pomoći da ubuduće izbjegnemo takve scenarije", naglasio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego prilikom današnje rasprave Odbora za istraživanje, razvoj i energetiku u Bruxellesu. Flego je kao novi izvjestitelj ispred liberala za program PRIMA-u podsjetio i da je "Mediteran najteže pogođeno područje Europe kad je riječ o klimatskim promjenama i negativnim posljedicama koje one donose".

Na svom je odboru Flego istaknuo dva konkretna prijedloga. Prvi se tiče upravo vodoopskrbe, a podrazumijeva zamjenu dotrajalih cijevi, izgradnju retencija za zaštitu od poplava te povezivanje izvorišta pitke vode sa sustavima vodoopskrbe.

- Smanjenje ispuštanja CO2 je bespogovorno naša trajna misija, a prilagodba klimatskim promjenama nažalost je neizbježna. Imamo zajedničke probleme na Mediteranu, kao što je ogroman gubitak vode u cjevovodima. U mnogim regijama taj gubitak premašuje 50% i to je jednostavno nedopustivo. Polovica vode otječe u zemlju. Zato je važno koristiti sredstva iz PRIMA-e!

Drugi se Flegov prijedlog tiče opskrbe hranom, a podrazumijeva izgradnju skladišta, kako ne bismo ovisili o trgovcima i vremenskim prilikama.

- Sigurna opskrba poljoprivrednim proizvodima po pristupačnim cijenama glavni je prioritet u Istri, Hrvatskoj, na cijelom Mediteranu i EU. Moramo stvoriti poljoprivredni sustav otporan na klimatske izazove mediteranskog podneblja i osigurati samoodrživu proizvodnju s dostatnim količinama u slučaju kriznih situacija. Skladišta su nam zato nužna, kako bi poljoprivredni proizvodi bili brže dostupni za distribuciju, Time doprinosimo razvoju i konkurentnosti lokalnih i regionalnih premium proizvoda, zaključio je Flego.

- Apsolutno pohvaljujem inicijativu koja za svoj glavni cilj ima razvitak inovativnih rješenja za održive sustave opskrbe vode i hrane. PRIMA nam je sa svojih preko 300 milijuna eura prijeko potrebna. Mediteran je najpogođeniji, ali i cijela je EU poprište klimatskih promjena, stoga je ključna razmjena iskustava i dobrih praksi. Moramo ići u smjeru prioritetnih ulaganja u sigurnu vodoopskrbu, jer to je ključno za naše poljoprivrednike, ali i sve građane. Nitko ne želi strahovati od nestašice ili redukcije vode, zaključio je Flego.Izvjestitelj Parlamenta Talijan Paolo Borchia složio se s Flegovim prijedlozima istaknuvši i sam da je redukcija vode na Mediteranu velik problem kojem moramo stati na kraj. Glasovanje o PRIMA-i na rasporedu je 7. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater