zastupnik ids-a

Flego novi izvjestitelj liberala EU parlamenta za Program opskrbe vodom i hranom na Mediteranu

| Autor: Glas Istre
(Foto Europski parlament)

(Foto Europski parlament)


Valter Flego novi je izvjestitelj ispred liberala Europskog parlamenta za program PRIMA-u - Partnerstvo za istraživanje i inovacije na mediteranskom području. Zastupnik IDS-a u Parlamentu ovime je postao jedini hrvatski predstavnik mediteranskih zemalja, odgovoran za program vrijedan 325 milijuna eura.

- Mediteran je proteklih mjeseci klimatski ranjen! Španjolska, Grčka, Italija i Slovenija pretrpjele su ogromne štete uzrokovane požarima, bujičnim poplavama i nesnosnim vrućinama. Nažalost, očekuje nas još veće globalno zagrijavanje, a time i veći problemi za poljoprivrednike. Premalo se površina navodnjava i zato će, između ostalog, ovaj program uskoro biti jako važan. Sretan sam što sam od kolega u Odboru za istraživanje, razvoj i energetiku dobio puno povjerenje da sudjelujem u definiranju smjernica za Program opskrbe vodom i hranom na Mediteranu, naglasio je Flego.

PRIMA za svoj glavni cilj ima razvitak inovativnih rješenja za održive sustave opskrbe vode i hrane, koja su prijeko potrebna na Mediteranu, teško pogođenim klimatskim promjenama, urbanizacijom i rastom stanovništva. Između 2018. i 2022. programom je financirano preko 200 projekata vrijednih 285 milijuna eura.

- Sve su češće nestašice vode na mediteranskom području, posebice u južnim i istočnim zemljama mediteranskog bazena, gdje se s ovim problem suočava preko 180 milijuna ljudi. To znatno utječe na naše poljoprivrednike i njihovu proizvodnju, a posljedično tome, na prehranu i zdravlje građana te standard života. Održivo je upravljanje sustavima prehrane i opskrbe vodom na mediteranskom području od neizmjerne važnosti, istaknuo je Flego.

Ovaj je program opskrbe vodom i hranom desetogodišnja inicijativa financirana od strane Europske komisije kroz program Obzor Europa te djelomično od strane država članica. Sudjeluje 19 zemalja, zajedno s Hrvatskom.

- Partnerstvo 19 zemalja mediteranskog bazena dijeli jednake probleme i brige, kao i jednak cilj koji želimo postići putem PRIMA-e. Želimo omogućiti samodostatnost u proizvodnji i upravljanju te razviti mehanizme za preventivno djelovanje i brzo sprječavanje mogućih posljedica novih klimatskih kriza. Želimo biti u mogućnosti osigurati dovoljnu količinu iz vlastite proizvodnje, pojasnio je Flego te dodao:

- Voda je život, a na Mediteranu se danas 180 milijuna ljudi bori s nestašicom vode. Zato kroz program moramo razviti sustav održivog gospodarenja vodom i dostupnost pitke vode, poljoprivredni sustav otporan na ekološke izazove mediteranskog podneblja te samoodrživu proizvodnju s dostatnim količinama u slučaju kriznih situacija.

- Maslinovo ulje, pomidori ili neretvanske mandarine moraju biti dostupni za brzu distribuciju među zemljama Mediterana. Tako ćemo osigurati samoodrživost poljoprivrednog prehrambenog vrijednosnog lanca nužnog za lokalni i regionalni razvoj, ali i ubrzati procese distribucije i pomoći u vremenu većih kriza. U normalnim vremenima razvijamo sustav opskrbe hranom i vodom koji će djelovati učinkovito u kriznim vremenima, zaključio je Flego.

Sljedeći se tjedan EU Odbor za istraživanje, razvoj i energetiku prvi put sastaje na ovu temu, a glasovanje je na rasporedu 7. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater