PRESICA U NEURUPPINU

Zlatko Dalić stao u obranu "kritiziranih senatora": "Biram igrače koji su najbolji. Moja sudbina ovisi o tome"

| Autor: Hina
(Snimio: Vedran Karuza)

(Snimio: Vedran Karuza)


"Nismo prošli skupinu i za nas s Italijom počinje nokaut faza. Pobjeda nas drži na životu, neriješeno i poraz nas izbacuju s ove priče", bio je jasan izbornik Zlatko Dalić na novinarskoj konferenciji u Neuruppinu nakon remija protiv Albanije.

Dalić se na početku novinarske konferencije u Neuruppinu ispričao fotoreporterima kojima je prošli put prigovorio što se šeću za vrijeme konferencije.

"Isprika fotoreporterima, nisam nervozan niti ljut, pogotovo na vas," počeo je izbornik, osvrnuvši se i na kritike koje posljednje vrijeme stižu na njegov račun.

"Naučen sam na kritike, manje na pohvale, premda je bilo više uspjeha nego neuspjeha. Nemam s tim problema, znam se nositi, kada gubimo preuzimam odgovornost. Kada ovo završi, kako god završi, bit ću najodgovorniji. Kritike prihvaćam, znam se nositi s njima. Kada osvajamo medalje moja uloga je slučajna, ali to je tako u Hrvatskoj," naglasio je izbornik.

S samo jednim bodom osvojenim u prva dva kola, hrvatska reprezentacija se nalazi na rubu ispadanja što nam se nije dogodilo od SP-a u Brazilu 2014. godine.

"Bili smo na rubu ispadanja i u Katru i na prošlom EURO-u, imali smo takvih situacija. Nismo prošli skupinu i za nas s Italijom počinje nokaut faza. Pobjeda nas drži na životu, neriješeno i poraz nas izbacuju s ove priče. Moramo zadržati pozivnu atmosferu," kazao je Dalić.

Hrvatska je tijekom cijelih kvalifikacija u osam susreta primila četiri gola, na SP-u u Rusiji u skupini samo jedan, baš kao i na SP-u u Katru. U Njemačkoj smo u prve dvije utakmice primili pet golova.

"Prelagano primamo golove, svaki opasan napad završi u golu. To je pokazatelj da nismo dovoljno agresivni, da nismo blizu igrača. Prvi gol smo primili nakon centaršuta kojeg moramo blokirati. Činjenica je da ne funkcioniramo kao ekipa. Nedostaje nam agresije, taj dio igre nismo uspjeli postaviti."

Prokomentirao je i igre Marcela Brozovića koji je također na udaru kritika.

"On je velikan hrvatskog nogometa, ima ogromne zasluge, uvijek daje maksimu. Poslije Portugala nismo tako govorili, onda je bio super. Činjenica je da ne funkcioniramo kao ekipa, onda niti on nije najbolji. Nikada nismo izgubili toliko lakih lopti, nije samo do Broza. Moja ideja je da imamo posjed i preko bokova pokušamo nešto više. Brozović je u malo lošijoj formi, ali nije do njega nego do cijele ekipe. Ne stigne sve što je prije stigao kada je puno grešaka ispred njega, i onda ispada dao on to ne pokrije."

Osvrnuo se i na komentare da se previše očinski ponaša prema nekim igračima.

"Nisam to čuo, ja sam izbornik, a igraju oni koji zaslužuju. Biram igrač koji su najbolji, neki igrači imaju svoji kredit, neki veći neki manji. Moja sudbina ovisi o tome. Ako ću gledati očinski, neću dobro napraviti. Svi koji su tu, zaslužuju biti tu. To se vjerojatno odnosi na starije igrače koji su od Rusije uz mene, dok sam živ bit ću zahvalan njima, ali će igrati koliko zaslužuju. Ne kažem da uvijek pogodim, ne kažem da sam u pravu, ali to su moje odluke," kazao je.

Nije se složio da je Hrvatska fizički loše pripremljena.

"Mi smo druga reprezentacija nakon prvog kola po pretrčanim kilometrima, nije to razlog. Razlog je što stojimo preširoko i predaleko, ne idemo u zajednički presing, tu se pogubimo. To je dokaz zadnji gol protiv Albanije."

Postavilo se i pitanje Perišićevog fizičkog stanja.

"Čovjek je spreman, radi maksimalno, pokušava, nakon devet mjeseci nije mu se lako vratiti u top formu."

Otkrio je i zašto je susret započeo Petković, a ne Budimir.

"Analizirali smo Albaniju koja igra u 5-4-1 formaciji. Znali smo da ćemo imati posjed, tu nam je onda Bruno važniji igrač. To je bila naša ideja, nije Ante izgubio svoje mjesto, stavljamo one za koje mislimo da su najbolji," zaključio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter