Da bi bio dobar izbornik, potrebna je jaka karizma

Nakon Franje Domijana i Dubravka Balenovića, najuspješniji hrvatski podvodni ribolovac Daniel Gospić treći je Lošinjanin na mjestu izbornika reprezentacije u podvodnom ribolovu

| Autor: Bojan Purić
Daniel Gospić, Dubravko Balenović i Franjo Domijan - izbornički trolist na okupu (Snimio Bojan Purić / Novi list)

Daniel Gospić, Dubravko Balenović i Franjo Domijan - izbornički trolist na okupu (Snimio Bojan Purić / Novi list)


Mali Lošinj je u zlatno doba tog sporta nazivan prijestolnicom podvodnog ribolova. Još dok se borio s posljedicama rata i neposrednog poraća, ovaj je gradić, još bez vodovodne mreže, a s problematičnom opskrbom električnom energijom i očajnim prometnim vezama, 1957. godine ugostio prvo Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu, otkriven kao savršeno mjesto za ribolovna natjecanja. Otočani su se već nešto prije toga počeli zanimati za podvodne puške, no dolazak zanesenjaka iz drugih sredina ubacio je podvodni ribolov u brzinu ili dvije više, kanalizirao ga kao sport, donijevši Lošinju sportske rezultate kakve je dotad imao jedino u jedrenju, a potom to sve i nadmašio.

S obzirom na udio reprezentativaca iz Hrvatske u reprezentaciji Jugoslavije, gotovo u cijelosti možemo govoriti o kontinuitetu te i današnje, hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu. Lošinjana reprezentativaca bilo je mnogo, koliko ni u jednom drugom sportu, a odnedavno je još jedan, treći po redu, postao izbornik državne reprezentacije podvodnih ribolovaca – nakon Franje Domijana i Dubravka Balenovića, sada je to Daniel Gospić, najuspješniji podvodni ribolovac u našoj povijesti, jednom svjetski, a dvaput europski, odnosno euroafrički prvak (u ovom sportu, za razliku od velike većine drugih, na prvoj stepenici ispod svjetskih nisu kontinentalna, već interkontinentalna prvenstva). Naziv nije isti, ranije se ova dužnost nazivala (saveznim) kapetanom, potom selektorom, sada izbornikom, no sadržaj je isti.

Franjo Domijan s kirnjom (Iz monografije)Franjo Domijan s kirnjom (Iz monografije)

Ponajviše zahvaljujući Domijanovoj dugovječnosti i sasvim dobroj kondiciji, tempirajući sve tako da je u Malom Lošinju Balenović, inače ljeti češće na Velim Srakanama, a zimi u Velikoj Gorici, pojavila se jedinstvena prilika okupiti svu trojicu u isto vrijeme za istim stolom, kao mali forum asova podvodnog ribolova, kao susret prošlosti i sadašnjosti, usporedba vremena koja (ni)je moguće uspoređivati.

Domijanova sjećanja

Franjo Domijan, mnogima poznatiji kao Čedo, rodom je iz Svete Jelene, odnosno Dramlja, 1933. je godište.

- Nakon škole došao sam u Lošinj dekretom, 1951. godine. Dobio sam rješenje da se 1. kolovoza javim u škver u Malom Lošinju. Krenuo sam brodom »Dolin« iz Rijeke u osam sati ujutro, a u 20 sati došao u Mali Lošinj, prepričava Domijan tadašnju profesionalnu i prometnu stvarnost.

(Snimio Bojan Purić / Novi list)Daniel Gospić s Đanijem Uhačem (lijevo) i pobjedničkim ulovom na Svjetskom prvenstvu 2010. (Snimio Bojan Purić / Novi list)

(iStock)(iStock)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom