FORUM TOMIZZA

ZAVRŠEN 21. MEĐUNARODNI POGRANIČNI FORUM TOMIZZA Kultura je odigrala jednu od vodećih uloga prilikom uvođenja socijalne distance

| Autor: Sanja BOSNIĆ
(S. BOSNIĆ)

(S. BOSNIĆ)


Tematski program, odnosno prekjučerašnji simpozij, kao svojevrsna refleksija, odraz (ne)kritičke misli na pandemiju koronavirusa, posljedične događaje i vlastita iskustava, odvijao se pod nazivom "Novo KORONArno iskustvo granice". O svojim psiho-somatskim i duševnim stanjima te kaotičnim, zazornim društvenim zbivanjima govorili su: Rosanna Bubola (Buje), Mark Thompson (Oxford), Đorđe Matić (Filipini kraj Poreča), Maja Klarić (Šibenik), Laura Marchig (Rijeka), Tea Tulić (Rijeka) i Irena Urbič (Kopar)

 

"Da (li) ništa nije slučajno", kazala je Floriana Bassanese Radin, zamjenica gradonačelnika Grada Umaga, u svom prigodnom govoru na otvaranju 21. Međunarodnog pograničnog susreta Forum Tomizza, održanog u umaškoj Zajednici Talijana "Fulvio Tomizza". Sentencu je izrekla pozivajući se na dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu, upravo na isti dan kada je otvoren ovogodišnji umaški   Forum Tomizza, kojemu je višegodišnja misija promidžba socio-kulturoloških različitosti, mirnodopskog života te otvaranja nacionalnih granica.

Online nastavak života

U istom je tonu nastavio i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, koji je čestitao voditeljima simpozija na ustrajnosti i kreativnom razvoju međunarodnog projekta kroz 21. godinu rada, kao i povratku programa na živu scenu nakon koronakrize. Obraćajući se bardu simpozija, samom osnivaču Milanu Rakovcu, sa simpatijama je konstatirao da i on zaslužuje nagradu za mir, barem na ovim pograničnim prostorima. Nažalost, kako takva nagrada još nije uvedena, Rakovcu je darovana boca istarske malvazije da zlatnim kapima pozlati svoju umjetnost. Pozdravima se pridružio i Ivan Belušić, zamjenik umaškog gradonačelnika, čime je službeno otvorio novu ediciju festivala, organiziranu u skladu s epidemiloškim preporukama HZJZ.

Kroz program su prisutne vodili u ime organizatora simpozija Neven Ušumović, ravnatelj Gradske knjižnice Umag, i knjižničarka Ivana Martinčić. Tematski program, odnosno prekjučerašnji simpozij, kao svojevrsna refleksija, odraz (ne)kritičke misli na pandemiju koronavirusa, posljedične događaje i vlastita iskustava, odvijao se pod nazivom "Novo KORONArno iskustvo granice".

O svojim psiho-somatskim i duševnim stanjima te kaotičnim, zazornim društvenim zbivanjima govorili su: Rosanna Bubola (Buje), Mark Thompson (Oxford), Đorđe Matić (Filipini kraj Poreča), Maja Klarić (Šibenik), Laura Marchig (Rijeka), Tea Tulić (Rijeka) i Irena Urbič (Kopar). Mogla bi se podvući crta i reći da je dobar dio sudionika ustvrdio kako je kultura odigrala jednu od vodećih uloga prilikom uvođenja socijalne distance, nadograđujući sebe samu u raznim virtualnim dimenzijama omogućivši si time online nastavak života, ali kao što je istaknula Bubola takav oblik plošnog načina komuniciranja s publikom lišen je dubljih ljudskih emocija te se osjetila prikraćenost tjelesnog kontakta, trodimenzionalnosti u kojoj živimo kao društvena bića.

Izložba portreta Roberta Sironija

Popodnevni dio programa nastavio se šetnjom sudionika simpozija umaškim ulicama do Trga Marije i Line na kojem je bila postavljena ulična izložba crno-bijelih fotografija većeg formata, stalnog suradnika Foruma Tomizze Roberta Sironija naslovljena "XX. godina Foruma Tomizza: portreti". Uzdanice prošlogodišnjeg simpozija u Umagu, poredane kao špil pobjedničkih asova dočekale su na poster/fotografijama prolaznike, a portreti s plakata, ali u mini formi, preslikani su i na bookmarkere te razglednice, koje su posjetitelji mogli ponijeti kao najdragocjenije marketinško sjećanje na ovaj jedinstveni kulturni događaj.

Simpozij je ušao jednodnevnu završnicu, okrunivši program likovno-pjesničkom druženjem u Galeriji Marin. Kao i potonjih godina, priznata umaška umjetnica - performerica i ekološka aktivistica Slavica Marin u svom nepresušnom izvoru angažirane kreativnosti, u performansu "Domovina D.D.", upozorila je na perfidno poticanje ekoloških katastrofa koje uzrokuju institucije i povezani pojedinci. I dok s jedne strane promoviraju održivi razvoj, paralelno raste konzumerizam i broj odlagališta otpada koja postaju izvor bogaćenja onih koji su u sprezi s dioničarima firme "Domovina". Nažalost, ljudi su opsjednuti današnjom hiperprodukcijom, žive kao bezglavi potrošači i time si podižu vlastite galge na kojima će skončati samo nekoliko centimetra od tla koje znači život - bit je poruke performansa u kojem je Slavica Marin umjetničkom izvedbom demonstrirala i svoju smrt na vješalu.

Komemoracija u Materadi

U duhovitijem i vedrijem tonu nastavljeno je pjesničko druženje umjetnika i publike gdje su u dvorištu Galerije Marin svoje stihove čitali Milan Rakovac, Rosanna Bubola, Mladen Blažević, Laura Marchig (uz pratnju na gitari Darka Jurkovića Charlija), Đorđe Matić, Maja Klarić i Fuad Hrustić, ovogodišnji dobitnik nagrade Lapis Histriae. On je, uz artefakt u obliku olovke - Lapis Histriae, rad kipara Ljube de Karine, kao nagradu dobio i dobio osam tisuća kuna zahvaljujući pokrovitelju tvrtci Sipro, d.o.o.

Jučerašnjom komemoracijom na groblju u Materadi, gdje počiva Fulvio Tomizza, uz sudjelovanje zbora Zajednice Talijana "Fulvio Tomizza" pod ravnanjem maestra Maurizija Lo Pinta i službeno su se sudionici oprostili od još jednog hvalevrijednog međunarodnog sudjelovanja na Tomizzinom prekograničnom projektu.

Organizatori/pokrovitelji Foruma Tomizza su Gradska knjižnica Umag, Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Umag, umaško Pučko otvoreno učilište "Ante Babić", Zajednica Talijana "Fulvio Tomizza" te Sipro, d.o.o. (pokrovitelj književne nagrade Lapis Histriae).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum