FORUM TOMIZZA

Jubilarni XX. Međunarodni pogranični susret jučer u Umagu: HRABROST OTKRILA TKO SU HRABRI LJUDI

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Ovogodišnja tema simpozija Hrabrost, okupila je književnike, znanstvenike i novinare iz Hrvatske, Slovenije i Italije kojima je spomenuta tema bila izazovna te su o njoj odlučili progovoriti iz osobnog, ali i šireg društveno-političkog kuta * Pobjednica Međunarodnog književnog natječaja za kratku priču Lapis Histria s temom Hrabrost je Monika Herceg ,1990. iz Siska, nagrađena za priču "Tik-Tak"

 

Nakon Trsta i Kopra, treći dan jubilarnog XX. Međunarodnog pograničnog susreta Forum Tomizza održan je Umagu, u Zajednici Talijana koja nosi ime slavnog pisca – Fulvio Tomizza. Ovogodišnja tema simpozija Hrabrost, okupila je književnike, znanstvenike i novinare iz Hrvatske, Slovenije i Italije kojima je spomenuta tema bila izazovna te su o njoj odlučili progovoriti iz osobnog, ali i šireg društveno-političkog rakursa.

Tomizzianstvo

Već je sam pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica u svom uvodnom obraćanju sudionicima, gradskim i županijskim vlastima, gostima i nazočnoj publici dao naslutiti da je književni opus Fulvia Tomizze mnoge od dionika simpozija privukao jer se poput njega, kao intelektualci, ali i empatični ljudi nastoje svojim radom i principijelnim stavovima hrabro oduprijeti različitim "izmima", od nacionalizma, populizma i najgoreg što nas okružuje – primitivizma. U tom je kontekstu Torbica čestitao organizatorima simpozija, Gradskoj knjižnici Umag i umjetničkom voditelju, ujedno utemeljitelju susreta uz granicu Milanu Rakovcu, na dvadeset godina hrabrog i ustrajnog profiliranja Tomizzianstva. Nadovezao se moderator skupa Neven Ušumović, ravnatelj Gradske knjižnice Umag, istaknuvši poveznicu između Tomizzina stvaralaštva sa svrhovitom nadogradnjom- susretima uz granicu Forum Tomizza.

- Tomizza je bio vrlo hrabar pisac i čovjek koji je u svom književnom jeziku povezivao ove pogranične prostore dajući pri tomu svakome liku u knjizi svoje mjesto koje je u tom vremenu i prostoru zauzimao, bez obzira jesu li ti junaci bili Hrvati, Talijani ili Slovenci, istaknuo je Ušumović i time otvorio svojevrsnu klupsku raspravu i promišljanja o hrabrosti, ali i njezinoj oprečnosti strahu. O činidbama i pokušajima definiranja te glorificirane ljudske osobine hrabrosti, vrlo personalizirano i bez zataškavanja su kroz prizmu filozofske analize, društveno-ekonomske, socijalne i političke, u današnjoj eri migracijske krize, jačanja neoliberalnog kapitalizma, terorizma, desnice i nacionalizma, govorili: Rajko Grlić (Zagreb) filmski redatelj i sveučilišni profesor, Christian Elia (Milano) novinar, pisac i putnik, Mojca Kumerdej (Ljubljana) spisateljica, filozofkinja, publicistkinja, Marina Šur Puhovski (Zagreb) književnica, Piero Purini Purich (Trst), povjesničar i Aljoša Pužar (Rijeka) kulturolog i aktivist.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater