U GALERIJI MAKINA

Otvorena izložba Aleksa Đakovskog "Prolaznik": FOTOGRAFIJE S ULICA PULE I BERLINA



"Prolaznik" je naziv izložbe mladog pulskog fotografa Aleksa Đakovskog otvorene u galeriji Makina. Ovo je druga samostalna izložba mladog pulskog fotografa, a ove fotografije prvi put predstavlja javnosti. Riječ je o novim radovima nastalima na ulicama Pule i Berlina koji su napravljeni baš za ovu izložbu. Đakovski se bavi uličnom fotografijom i fotografira većinom ljude.

- Idem naokolo, šećem i ako vidim nešto zanimljivo, pokušam uhvatiti taj moment, kaže Đakovski koji se nije upoznao s ljudima koje je fotografirao, ali kaže da je bilo trenutaka da je netko primijetio da ga fotografira, radi čega baš i nisu bili sretni.

- Ljetos sam bio u Trstu i fotografirao sam starijeg gospodina koji je sjedio u kafiću i zamišljen gledao u zid, a ja sam hvatao taj trenutak. U momentu kada sam fotografirao okrenuo se prema meni jer mu nije bilo jasno zašto sam uperio objektiv u njega, priča Đakovski.

Ulična fotografija ga je oduvijek privlačila, a fotografije izložene u Makini nastale su analogno, tj. na filmu i crno-bijele. Upravo taj izostanak boja nekoga će asocirati na sivilo svakodnevnog života u gradu, na asfaltu između betona i čelika, no oni koji se često kreću nekim urbanim cjelinama u fotografijama koje je izložio Đakovski prepoznat će dinamiku gradskog života. Drugim riječima, nije baš sve tako crno ili sivo kao što se čini. Život na ovim fotografijama ide dalje, kakav god da je. Đakovski ne skriva koliko se voli baviti ovom vrstom fotografije.

- To mi je neka ljubav, nađem nešto u tome da sam na ulici sam i hvatam te trenutke. To je nešto malo drukčije i koliko sam vidio, nema baš puno ljudi u Hrvatskoj koji se bave takvom vrstom fotografije. Svatko će drukčije to vidjeti u fotografiji, kaže on i spominje da ima četiri ili pet fotografija koje su "teške", kako kaže, s ljudima koji spavaju nasred ceste. (M. RADIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater