MULTIMEDIJALNI UMJETNIK I KULTURNI ANTROPOLOG

VIDEO / NOEL ŠURAN PREZENTIRAO PROJEKT "HERBASONARIJ": Kad se drievo počelo likat, ona put je saki sopa

Dario Marušić, Noel Šuran i Marino Jurcan (D. ŠTIFANIĆ)

Dario Marušić, Noel Šuran i Marino Jurcan (D. ŠTIFANIĆ)


Švikatići, švikutići, svikalini, fautin, švikalnica, fs’cioto, švikaloto, švik, pišćalca, sopiele od kostanja… glazbala su to napravljena od kore jasena, lijeske, rulja, topole, vrbe * Dolazak proljeća nekad je bila velika sreća; svako je mogao doći do glazbala

- Tradicija nije nešto okoštalo, konzervirano, nešto što se, ne daj bože, dira. To nije tako jer je i tradicija nastala u određenom vremenu. Mi se igramo tradicijom, kazao je sinoć u dobro posjećenom Dnevnom boravku Rojca multimedijalni umjetnik i kulturni antropolog Noel Šuran prezentirajući "Herbasonarij", projekt koji istražuje najneistraženiji oblik tradicijskog glazbovanja koji je u prošlosti bio jako raširen u Istri - izradu i sviranje na glazbalima od sezonskih biljaka.

Etnomuzikolog Dario Marušić dodao je da su instrumenti alati, oruđe.

"Oni su izmišljeni, zamišljeni prilagođeni da čovjek može proizvesti ono što ne može ljudsko tijelo", istaknuo je Marušić, pozvavši se na Stockmanovu klasifikaciju instrumenata iz 1960-ih, s tezom da je instrument svaki predmet koji stvara zvuk, a koji se onda organizira u tonove i glazbu.

Švikatići, švikutići, svikalini, fautin, švikalnica, fs’cioto, švikaloto, švik, pišćalca, sopiele od kostanja, tuturače… Sve su to nazivi za glazbala napravljena od kore određenih vrsta drveća (jasen, lijeska, rulj, topola, vrba i dr.) izrađuju se u rano proljeće kad se drievo lika, to je posebno stanje drva kada je drvo osobito vlažno ispod kore, pa se s njega kora lako skida.

Jedan kazivač iz središnje Istre rekao je Noelu: "Kad se drievo počelo likat, to je bila prava fešta, ona put je saki sopa". Takva si je svirala svatko uz malo truda mogao napraviti. Prava sreća je bio dolazak proljeća jer je svatko mogao doći do tih sezonskih instrumenata. Tim više jer su nekad sopele bile jako skupe i imale vrijednost jedne krave.

- Ova se glazbala često smatra igračkama koje nemaju estetsku vrijednost, no najstariji kazivači rekli su mi da su jednako iskustvo imali na tim glazbalima kao i kasnije na mihu, sopelama ili harmonici. Na njima se može, ovisno o tome je li posrijedi najjednostavniji švikutić, fućkalica, trumbeta rog od rulja ili sopiela od kostanja, svirati jednostavne ali i virtuozne melodije poput baluna, polki, valcera i tradicijskih pjesama poput "Cviće mi polje pokrilo" ili Dekla je po vodu šla", nastavio je Šuran, a zatim na pojedinim glazbalima to i demonstrirao.

Sviralo se i na vlat trave (na oštricu, na podlesnicu), koju se postavilo između dva palca i upuhivalo zrak, zatim na stabljiku luka (žbule) ili maslačka (puhaljke) koja je šuplja.

Zanimljivo je, primjerice, da se u nekim dijelovima Istre na njih sviralo u stilu dvoglasja tijesnih intervala, a negdje u glazbenim oblicima koji tendiraju duru. Vrijedno je vratiti pozornost ovim sviralama jer nam pomažu razabrati prve oblike nekih instrumenata, kod kojih postanak valja potražiti u pradavnini.

Noel Šuran je tijekom svog istraživanja sakupio repertoar koji je objavio u obliku nosača zvuka, koji je sinoć darivao prisutnima. Taj CD je odličan izvor materijala, ali i koristan priručnik za prijenos znanja novim generacijama, budući da je sve rjeđi način prenošenja s koljena na koljeno.

Zainteresirani će se moći priključiti radionici "Herbasonarij" u sklopu projekta "Remiks identiteta 4." udruge Metamedij. Polaznici radionice bi se okušali u izradi glazbala od biljaka, a isto tako moći će koristiti postojeće materijale s projekta Herbasonarija za daljnju obradu (remiksanje, rekompoziciju, aranžman i sl.). Polaznici mogu biti svi oni koji se osjećaju kreativno. Glazbu može izvoditi svatko, bez potrebe za skupim glazbenim instrumentima. Radionica će se održati sutra (petak), te u ponedjeljak 5. studenog od 18 do 22 sata u prostorijama udruge Metamedij.

Noel Šuran (1986., Pula) završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti. Trenutno završava poslijediplomski doktorski studij kulturne antropologije i etnologije. Dugi niz godina bavi se nematerijalnom kulturom, posebice tradicijskom glazbom. Živi i stvara u Lindaru. (Zoran ANGELESKI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini