U DNEVNOM BORAVKU ROJCA

Nataša Berk: ZAMISLITI UMJETNOST

(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


U Dnevnom boravku Rojca preksinoć je otvorena izložba slovenske umjetnice Nataše Berk nazvana "What....?". Na njoj uglavnom nema klasičnih izložaka, slika, projekcija, skulptura i sl., već su zidovi Dnevnog boravka prekriveni, ponekad uokvirenim, papirima s porukama "Imagine (Zamislite)", pa tako imamo "Imagine a projection" na mjestu gdje se obično projicira neki film, "Imagine the best art piece ever", "Imagine an object" ili pak "Imagine whatever" natpis koji prekriva dugačku ceradu duž glavnog izložbenog zida lijevo od ulaza, nasuprot prozorima. Znači, svatko si može zamisliti što želi, ali zar nije umjetnost takva općenito? Berk je umjetnica iz Maribora koja se bavi umjetnošću i jezikom, tekstom, što je, kako reče otvarajući izložbu Marko Vojnić, suvremeni izričaj blizak postkonceptualnim praksama, ali nije toliko nov jer je poznat još od početka 20. stoljeća, od futurista koji su počeli s tim.

- Iza ovakvih stvari stoji veliko razmišljanje i proučavanje društva, malo i bezobrazno, ali i šaljivo, kakva bi umjetnost trebala biti. Koliko smo bombardirani slikama od rođenja da li kroz povijest umjetnosti, da li kroz ono što vidimo svakodnevno na televiziji, mobitelu i sl., onda je ovakav pristup rada dosta šaljiv i komentira društvo oko nas, smatra Vojnić.

Berk je nakon završene srednje škole za dizajn i fotografiju upisala na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču program novih medija (video i računalna umjetnost) kod prof. Petra Koglera, gdje je magistrirala 2005. Potom je pohađala i završila kustoski tečaj u SCCA (Institut suvremene umjetnosti) u Ljubljani. Godine 2009. razvila je projekt "Čajnašop", preko kojeg je (ilegalno) prodavala manje, smiješne i čudne umjetničke proizvode. Godine 2013. izradila je malu galeriju "0.04m3", a 2015., zajedno s umjetnikom Guillaumeom Stagnarom, izradila je manju pokretnu galeriju "0,02m3", gdje radi kao kustosica i selektorica. Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu. Izložba se možete razgledati do 28. veljače. (M. RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater