IZ ZBIRKE MUZEJA POLICIJE

KRIVOTVORINE U PULI: Vrijedno ih je pogledati, premda vrijede nula kuna!

| Autor: Zoran ANGELESKI

Najviše je krivotvorenih radova hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a od stranih autora u zbirci se nalaze krivotvoreni radovi Salvadora Dalija, Picassa, Modiglianija i Renoira

 

Gostujuća Izložba krivotvorenih umjetnina iz zbirke Muzeja policije "Ljepota lažnoga sjaja" otvorit će se u srijedu u 20 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju na Kaštelu. Na izložbi će biti predstavljena zbirka koju čini 70-ak izložaka od kojih se najveći broj odnosi na djela ulja na platnu i nekoliko skulptura.

Najviše je krivotvorenih radova hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića i Dragice Cvek Jordan, uz krivotvorine radova kipara Dušana Džamonje i Vojina Bakića.

Od stranih autora u zbirci se nalaze krivotvoreni radovi Salvadora Dalija, Picassa, Modiglianija i P.- A. Renoira.

Vrijedno ih je pogledati, premda zapravo vrijede - nula kuna. Kad bi bile originali, vrijednost bi im dosezala vrtoglave iznose, no i ovako bezvrijedne, publici su zanimljive. Svaka od krivotvorina ima svoju priču i način na koji je otkriveno da se radi o falsifikatima.

Organizatori poručuju da se izložbom krivotvorenih umjetnina iz Kriminalističke zbirke Muzeja policije želi pokazati koliko vjerne krivotvorine mogu biti, ali i da se edukativnim pristupom potencijalnim kupcima nastoji ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i poučiti ih jednostavnim savjetima pri kupnji.

Zbirka je stvarana osam godina sporadično prikupljenim krivotvorinama koje su samoinicijativno i po pravomoćnosti sudskih presuda dostavile policijske postaje Republike Hrvatske.

Sustavno prikupljanje započelo je 2009. godine kada se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već da se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter