Iz zbirke Muzeja policije

Izložba krivotvorina "Ljepota lažnoga sjaja" u Puli

| Autor: Zoran ANGELESKI

Gostujuća Izložba krivotvorenih umjetnina iz zbirke Muzeja policije "Ljepota lažnoga sjaja" otvara se sutra, 26. lipnja u Povijesnom i pomorskom muzeju na Kaštelu u 20 sati. Predstavit će se zbirka od 70-ak izložaka, većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.

Najviše je krivotvorenih radova hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića i Dragice Cvek Jordan, uz krivotvorine radova kipara Dušana Džamonje i Vojina Bakića. Od stranih autora u zbirci se nalaze krivotvoreni radovi Salvadora Dalija, Picassa, Modiglianija i P.-A. Renoira. Vrijedno ih je pogledati, premda zapravo vrijede - nula kuna, jer svaka od krivotvorina ima svoju priču i način na koji je otkriveno da se radi o falsifikatu.

Zbirka je stvarana osam godina sporadično prikupljenim krivotvorinama koje su samoinicijativno i po pravomoćnosti sudskih presuda dostavile policijske postaje. Sustavno prikupljanje počelo je 2009. kada se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već da se dodjeljuju Muzeju policije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater