OBJAVLJEN HRVATSKI PROGRAM 65. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Deset hrvatskih filmova i pet koprodukcija


Hrvatski program 65. Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 14. do 22. srpnja predstavljen je u Zagrebu, a umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković rekao je da će u Hrvatskom programu 65. Pule za nagrade konkurirati 15 naslova, od kojih 10 hrvatskih filmova i pet koprodukcija. U Areni će se premijerno prikazati "Aleksi" Barbare Vekarić, "Dom" Daria Pleića, "Lada Kamenski" Sare Hribar i Marka Šantića, "Do kraja smrti" Anđela Jurkasa, "Za ona dobra stara vremena" Eduarda Galića, "Duboki rezovi" Filipa Peruzovića, Filipa Mojzeša i Dubravke Turić, "Mali" Antonia Nuića, te reprizno filmovi "Egzorcizam" Dalibora Matanića, "Comic sans" Nevija Marasovića i "Osmi povjerenik" Ivana Salaja.

Premijere "Novina" i "Crno-bijelog svijeta"

Izvan konkurencije u Kinu Valli prikazati će se "Kameleon" Dina Kosa i "Frana Barunčića". U programu manjinskih koprodukcija su pak "Catalina" Denijala Hasanovića, "Jimmie" Jespera Ganslandta, "Ivan" Janeza Burgera, "Žaba" Elmira Jukića te "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića.

- Uz dugometražni film, u programu neće nedostajati premijera prvih epizoda novih sezona dramskih serija poput "Novine" Dalibora Matanića i "Crno-bijeli svijet" Gorana Kulenovića te dokumentarnih serijala "Betonski spavači: epizoda Split 3" i "Varoški Amarcord: 1. epizoda - Šibenik". Selektirani su i kratki igrani filmovi "U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga" Karle Lulić, koji će biti prikazan u Areni, te "Na vodi" Filipa Lozića, "Ljeto" 17 Vena Mušinovića, "Pohanci" Ivana Mokrovića te "Sandra i Marina" Igora Jelinovića, kazao je Vidačković.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić istaknuo je kako je "upravo izvrsna suradnja HAVC-a i Filmskog festivala u Puli, kao jedinog nacionalnog filmskog festivala, pokazala da ta sinergija generira i čitav niz kvalitativnih pomaka. Od naglaska na svjetskim premijerama hrvatskih filmova do posebne pažnje koja se poklanja filmskoj baštini, od veće festivalske vidljivosti i prisutnosti domaćih filmskih stvaraoca do stjecanja potpuno ravnopravnog statusa koji svojom kvalitetom Pula ima i na međunarodnom planu, grad i festival, HAVC i Javna ustanova nastavljaju daljnje promicanje izvrsnosti kako hrvatskog filma, tako i domaće profesionalne festivalske organizacije."

Obljetnički festival jedan dan duži

Ravnateljica Gordana Restović naglasila je da je organizacijski Festival na samom završetku, te da se usklađuju posljednji programski i provedbeni zadaci za obljetnički festival koji je ove godine bogatiji za jedan dan.

- Naime, imajući na umu zahtjeve i želje posjetitelja i filmskih djelatnika, dan za najmlađu publiku izmješten je kako bi rasteretili subotnju večer dodjele nagrada, a u tu svrhu pridodali smo i pristupačnije pretprodajne cijene kompleta ulaznica za višečlane obitelji. Želimo da se tijekom festivalskih dana svi u Puli osjećaju - filmski, kazala je Restović.

Dugogodišnju uspješnu suradnju Hrvatskog Telekoma i Pulskog filmskog festivala istaknuo je direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu Richard Brešković.(Priredio M. RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum