izložbe

Otvoren Hrvatski paviljon na 60. Venecijanskom bijenalu

| Autor: Hina
Arhiva Glasa Istre

Arhiva Glasa Istre


Projektom "Priručnim sredstvima" Vlatke Horvat otvoren je u petak Hrvatski paviljon na jubilarnom 60. Venecijanskom bijenalu, objavilo je hrvatsko Ministarstvo kulture i medija (MKM).

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je prigodom otvorenja izrazila zadovoljstvo što je u Hrvatskom paviljonu toliko isprepletenih umjetničkih i općenito ljudskih priča i sudbina.

Izložba će se razvijati, stvarati i nadopunjavati s novim radovima i kontaktima tijekom čitavog trajanja bijenala, dodala je.

Kako je istaknula, projekt Vlatke Horvat nosi snažnu umjetničku poruku "skromnosti" jedne realizirane umjetnice koja svoj prostor svjesno prepušta drugima, a dijeleći svoju umjetnost s njima pokazuje kako se u umjetnosti i životu treba živjeti i ponašati.

"Jedino nas učenje o drugima, razumijevanje i tolerancija štite od predrasuda i jedini je način na koji ćemo prevenirati sukobe", ocijenila je ministrica Obuljen Koržinek.

Osvrnula se i na glavnu temu bijenala Stranieri Ovunque - Stranci posvuda.

"Svjesni smo da živimo u vremenu kada koncept stranca, putovanja, vojnih, gospodarskih ili nekih drugih prisilnih odlazaka potpuno mijenja sliku društva", rekla je i dodala da je stoga, ne samo zanimljivo, nego čak i katarzično, kada se ta slika odražava u svim segmentima umjetnosti.

U sklopu teme Venecijanskog bijenala - 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti Stranieri Ovunque - Stranci posvuda brazilskog kustosa Adriana Pedrose, projekt "Priručnim sredstvima" umjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonie Majače osmišljen je za Hrvatski paviljon i realiziran kao dinamična akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnika koji žive "kao stranci". 

Projekt Hrvatskog paviljona na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti - La Biennale di Venezia financiralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a projekt provodi Apoteka - Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana uz potporu Zaklade Luma.

Projekt prate dvije publikacije koje su uredile Vlatka Horvat, Antonia Majača i Kate Sutton - "Projektna čitanka" i "Što, kako i za koga / WHW".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum