Prvi najavljeni headliner festivala

Na 24. Liburnia Jazz Festivalu nastupa harmonikaš Richard Galliano

| Autor: Hina
Arhiva Glasa Istre

Arhiva Glasa Istre


Na 24. Liburnia Jazz Festivalu 6. srpnja u Opatiji nastupit će slavni francuski harmonikaš Richard Galliano, izvijestili su organizatori festivala.

Prvi najavljeni headliner festivala, harmonikaš i bandoneonist Richard Galliano svirat će uz svoj sastav New York Tango Trio s programom tanga i francuskog musetta. 

Kako je navedeno u najavi, Galliano je idol svakog harmonikaša, čovjek kojemu je sam Astor Piazzola dao u zadatak stvoriti francuski "Novi musette", kao što je i on stvorio argentinski "Novi tango".

Karijeru i glazbu  Galliana obilježio je njegov susret s Astorom Piazzollom koji je rezultirao dubokim i iskrenim prijateljstvom. Od tada je svirao s najznačajnijim jazz glazbenicima poput Cheta Bakera, Rona Cartera, Joea Zawinula, Tootsa Thielemansa, Wyntona Marsalisa, Charliea Hadena, Garyja Burtona, Michela Petruccianija.

Glazbenici su njegov stil opisivali posebnim, izrazito kantabilnim, introspektivnim i zarazno liričnim, prozivajući ga “pjesnikom harmonike”.

Galliano se također isticao svojom izražajnom svestranošću, stekavši jednako solidnu reputaciju i na klasičnom području, kao jedini harmonikaš koji ima ugovor s Deutsche Grammophonom, te na polju francuske šansone, surađujući sa Sergeom Reggianijem, Claudeom Nougarom, Juliette Greco, Charlesom Aznavourom, Sergeom Gainsbourgom.

Uz to, ostvario je i egzotične suradnje s Bobbyjem McFerrinom i Gilbertom Gilom, navodi se u najavi.

Galliano je, govoreći o nastupu na Liburnia Jazz Festivalu rekao: "U društvu Sébastiena Giniauxa (gitara i violončelo) i Diega Imberta (kontrabas), pristupit ćemo repertoaru New Tanga i New Musetta jazzistički, svirajući potpuno slobodno, ponekad daleko od partiture, ali nikad daleko od duše skladatelja".

Ovogodišnji Liburnia Jazz Festival održat će se u Opatiji od 5. do 7. srpnja. Organizator je udruga Liburnia Jazz, a suorganizator Festival Opatija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater