SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

"Šesto čulo": Multimedijalni performans u INK

| Autor: Milan Radić
(Snimio Matija Šćulac)

(Snimio Matija Šćulac)


Sajam knjige nastavljen je u utorak navečer multimedijalnim performansom "Šesto čulo" u Istarskom narodnom kazalištu gdje je na pozornici povezano čitanje poetskog teksta Anje Zag Golob iz zbirke "Da ne" u nakladi Sandorfa, glazbe koju je izvodio ugledni nagrađeni slovenski kompozitor Drago Ivanuša i slikanje uživo Danijela Žeželja.

"Šesto čulo" je jedno pjevanje, dio zbirke Anje Zag Golob, koju je uvodničar Aljoša Pužar preveo.

- Svo troje ovih umjetnika su multimedijalni umjetnici. Navikli su raditi zajedno; pjesnikinja s glazbom, strip-umjetnik s pjesnicima i s glazbom i tako dalje. Mislim da će publika večeras dobiti najbolje od najboljeg, kazao je na početku Pužar. Direktorica Sajma Magdalena Vodopija zahvalila se na suradnji kolegama iz Ljubljane koji su omogućili da se ovaj performans u sklopu programa Ljubljana bere, održi.

Performans je tako spojio poeziju, slike i ambijentalnu glazbu, odnosno, kako je rečeno u najavi "vrijeme, prostor i jezik triju različitih medija u jedinstvenu eksperimentalnu formu".

Između Ivanuševih ambijentalnih i mističnih zvukova i pomalo morbidne Golobine poezije, na duguljastoj crvenoj pozadini preksinoć je nastajala Žeželjeva slika. Večer prije Žeželj je na predstavljanju svoje grafičke novele "Kao pas" kazao kako izuzetno cijeni zanatstvo i kako bi satima mogao gledati nekoga tko nešto radi rukama.

Slično bi se pravilo moglo primijeniti i na Žeželja kao crtača-zanatliju i to u najboljem smislu riječi jer ga je gušt gledati kako stvara i, s glazbeno-poetskom pratnjom ili bez, pratiti kako nastaje nešto što polako poprima jasni, finalni oblik.

Tako je bilo i preksinoć u INK-u gdje je njegov rad na sredini pozornice povezao skladatelja i pjesnikinju koji su bili svaki na jednom kraju i usklađeni izveli svaki svoj dio performansa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter