RIJEKA

Na Pasjaku uhićen jedan od najtraženijih bjegunaca u EU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na graničnom prijelazu Pasjak u utorak je uhićen 27-godišnji hrvatski kriminalac za kojim je bila raspisana potraga zbog zlouporabe droge, a nalazio se na listi najtraženijih bjegunaca u EU.

Policajci su na tom graničnom prijelazu u Primorsko-goranskoj županiji prilikom redovite kontrole ulaza putnika u Hrvatsku zatekli 27-godišnjaka koji je na prijelaz stigao pješice, izvijestila je PU primorsko-goranska u srijedu. 

Potragu za njim raspisao je Županijski sud u Rijeci, sumnjičeći ga za zločinačkog udruživanje i neovlaštenu proizvodnju te promet drogama. Za njim su raspisane i međunarodne potrage u Schengenskom informacijskom sustavu i INTERPOL-ovoj bazi podataka.

Nakon uhićenja je odveden u nadležni zatvor, izvijestila je policija.

On je jedan od trojice hrvatskih državljana među 49 bjegunaca povezanih s organiziranim kriminalnim skupinama, čije je profile objavila ove godine Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST). Na mjestu gdje se nalazila njegova fotografija je oznaka "uhićen", nije navedeno ime i prezime, fotografija je uklonjena, kao i njegov profil.

Druga dvojica hrvatskih državljana za kojima se još traga s tog tog popisa su 36-godišnji Manuel Vulić, kojeg se također tereti za zločinačko udruživanje i drogu, ali i teško ubojstvo i nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te 37-godišnji Tomislav Šoljić, osumnjičen za zločinačko udruživanje, utaju poreza ili carine i pomaganje pri teškom ubojstvu i pokušaju ubojstva.

Bjegunci iz kampanje ENFAST-a, pokrenute ove godine uz potporu Europola traženi su zbog teških kaznenih djela počinjenih u Europi, kao što su ubojstva, trgovanje ljudima, oružane pljačke i terorizam.

Fotografije i profili najtraženijih bjegunaca objavljeni su na mrežnoj stranici #Game Over, uz poziv građanima da pomognu pri potrazi. Mrežna stranica je pokrenuta 2016. te su od tada na njoj objavljeni profili 335 bjegunaca. Od njih je 120 uhićeno, a 43 uhićenja su bila izravno povezana s profilima objavljenim na mrežnoj stranici. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of