Piše Dubravko GRAKALIĆ

Uz maršala Tita, junačkoga sina!

Ilustracija

Ilustracija


Naveliko već traju pripreme za obilježavanje 130. godišnjice rođenja Josipa Broza Tita, ratnog pobjednika u Drugom svjetskom ratu, partizana koji je čvrstom rukom vladao drugom Jugoslavijom sve do smrti 1980. godine. Središnja proslava održat će se 21. svibnja u njegovom rodnom selu Kumrovcu, koje se već uvelike sprema da dočeka nekoliko tisuća posjetitelja iz cijele bivše Jugoslavije i inozemstva. Ocjenjuje se da bi taj skup štovatelja druga i maršala Tita mogao biti i najveći politički skup ove godine u Hrvatskoj, bez obzira na sve kontroverze koje se pritom pojavljuju.

Zanimljivi su i paradoksi koje su odredili organizatori skupa, općina Kumrovec i Krapinsko-zagorska županija, čiji je župan nesuđeni predsjednik SDP-a Željko Kolar. Na skupu će se, naprimjer, moći nositi stare, socijalističke zastave republika i pokrajina pokojne SFRJ - s crvenim zvijezdama - ali ne i stijeg same Jugoslavije, iako Tito nije bio predsjednik Srbije i Hrvatske, nego upravo zajedničke države koja je okupljala sve te nacionalističke "rogove u vreći".

Drugo pravilo što su ga organizatori odredili, da se ne bi posjetitelji prije ulaska u autobus za Kumrovec krivo odjenuli, zabrana je nošenja uniformi ili dijelova odora bivše JNA. S obzirom da je usred Kumrovca, pored Titove rodne kuće, njegov veliki kip u maršalskoj uniformi što ga je izradio Antun Augustinčić - i gdje Tito nije ni u američkoj, ni u sovjetskoj, ni u kineskoj uniformi, već jugoslavenskoj - čini se promašenim proganjati posjetitelje koji dođu s oficirskom šapkom ili uprtačima. Objašnjenje da "neće šajkače" u Kumrovcu posve je pak bezobrazno - velika je razlika između kape partizanke i šajkače i znamo pod kojom su se borili oni koji su bili na pravoj strani povijesti.

Naravno, sve je to dio suvremenog hrvatskog političkog folklora, u kojem su najljući medijski desničari poput Tihomira Dujmovića i sličnih primjeraka koji su pod titovkom, kapom nošenom u tadašnjoj JNA, bili primljeni u Savez komunista, uz naglasak da im je i majka komunistkinja. Svakako će skup u Kumrovcu izazvati niz reakcija takvih likova koji često reagiraju i na rubu inteligencije, poput zastupnika Hrvoja Zekanovića u Hrvatskom saboru na dan smrti maršala Tita, 4. svibnja.

Ipak, povijest pišu pobjednici, a to su u slučaju Drugog svjetskog rata na balkanskim prostorima partizani, antifašisti i svi oni koje je do pobjede doveo maršal Tito sa svojim divizijama. Istru nije oslobodio nitko doli njezini partizani i IV armija koja je ušla u Trst, baš kao što su i Međimurje, Slovenija i Makedonija ušle u sastav nekadašnje Jugoslavije bez obzira na sve pritiske okolnih država.

Maršal Tito je povijesna ličnost, članove HDZ-a o tome je svojedobno informirao i partizan Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik i bivši general JNA, pa nema smisla da se danas nad njim iživljavaju njegovi bivši pioniri i omladinci. Nakon toliko godina bleiburške ustašofilije, koju sponzorira i Hrvatski sabor, Josip Broz zaslužio je da se pristojno oda počast njegovim zaslugama za Hrvatsku i sve druge današnje države koje je zadužio svojim vojnim i političkim djelovanjem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom