PIŠE VANESA BEGIĆ

Skijanje i fotošopiranje


Odnosno na skijanje postao je znak prestiža, trenda, sredstvo hvaljenja na društvenim mrežama, a ne tek sport, rekreacija i lijepo druženje, što je u biti osnovna zadaća ovoga sporta. Svježi zrak, promjena, mnoštvo dobrobiti za organizam, pa i druženja, promjena ambijenta, su za neke ljude ostali biti svega toga, dok je za druge važnije obznaniti gdje su bili i što su radili od samoga skijanja i boravka u kakvom planinskom lokalitetu.

Dobro, tako je sa svime, važnije je pojaviti se nego biti, važniji je prikaz stvarnosti od same stvarnosti, moglo bi se reći da neki žive u imitaciji života, a zbog velikog broja fotografija sa skijališta i zimovališta, oni koji nisu te sreće ili nisu u mogućnosti da odu put planina, mogli bi, hipotetski govoreći, osjetiti zavist što nisu dio ove krasne snježne bajke. Istina, na skijanje se zahvaljujući kreditima išlo i ranije, i masovno, ali to nije bilo tako razvikano, no valjda su društvene mreže
napravile svoje i sada se na sve gleda drukčije.

Nekidan se pojavio po društvenim mrežama zanimljivi oglas u stilu "fotošopiramo vaše fotografije i fotografije vaše djece i stvaramo fotografije sa zimovališta, da se možete hvaliti gdje ste sve bili i kako ste lijepo skijali. Samo odaberite, Val d'Isere, Sestriere, Slovenija, Austrija, Italija, Njemačka, Francuska".

Možda ima i toga, možda to i nije SF i tako daleko i nemoguće. Za privid, nekada su ljudi sposobni za sve, jer je nekima uvijek važnije od onoga što im se dešava činjenica što će netko reći o tome, kako će ih doživjeti, što će pričati "selo" ili "grad", što će se o tome govoriti. Paralelni svjetovi svugdje oko nas. Sada je, slijedom godišnjih doba, trendy onaj skijaški, planinski, a mogao je i biti aktualan i
neki drugi svijet. No, kada smo kod zimovanja, nakon obveznog pitanja s kraja prosinca "Di ćeš za Novu?", tijekom siječnja slijedi pitanje "di ćeš na zimovanje?"

Skijanje u nas postoji uz čitav niz rituala, sarmice kao neizostavan dio "paketa" prije polaska, kada kutije od sladoleda postanu kutije za sarme, kada se točno zna gdje koja vrsta hrane stoji, i kada je to više od skijanja, više od snijega, pravi ritual druženja i sporta - dakako, to vrijedi za istinske ljubitelje svega toga.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum