PIŠE Nenad MARJANOVIĆ

Ordinacija dr. Frica: Tri pišem, dva slabo pamtim

Kaže legendarni Abdulah Sidran nakon vijesti o odlasku još nekog poznatog s prostora nekadašnje države: brate, nema 'ko nije umro. A 'ko nije umro, pričat će recentnu povijesnu činjenicu o tome kako je moja kolumna izašla baš na dan pulskog referenduma, a hoćete li vi izaći ili nećete, znat ćemo večeras. Kako god, bit će materijala za pisanje

Ilustracija / Nenad Marjanović

Ilustracija / Nenad Marjanović


Elementarna nelagoda u Puli i kosa Tonyja Cetinskog nekako su mi se nametnule kao glavne teme mog istraživačkog djela koje sam nazvao Ordinacija dr Frica i koji ljudi naprosto obožavaju. Iz tjedna u tjedan, svake nedjelje obrađujem teme koje drugi izbjegavaju, teme od kojih ostali mediji zaziru. Hrabar sam i beskompromisan... Ok, možda se previše hvalim, ali šta da radim kad me drugi ne hvale, samo me pljuju i to anonimno.

Cetinski na centrali

Kaže legendarni Abdulah Sidran nakon vijesti o odlasku još nekog poznatog s prostora nekadašnje države: brate, nema 'ko nije umro. A 'ko nije umro, pričat će recentnu povijesnu činjenicu o tome kako je moja kolumna izašla baš na dan pulskog referenduma, a hoćete li vi izaći ili nećete, znat ćemo večeras. Kako god, bit će materijala za pisanje.

Među komentare pred referendum provukao se i jedan u kojem je napomenuto da je na Lungomare svojevremeno dolazio i cirkus. Iz tog vremena ide dosjetka jednog poznatog Puležana čiji je pokojni otac volio zaviriti čašici u dno i koji je pri jednoj šetnji na Valkanama u moru uočio nekoliko slonova. Zamislio se i rekao ženi: definitivno prestajem piti, jebote, normalni pijanci vide bijele miševe, ja vidim slonove. Dok su se cirkuski slonovi brčkali u moru, junak naše priče odlučio je prestati piti.

Tony Cetinski je presadio kosu i nakon rijetko lijepe kose koja ga je, kao i mene, krasila godinama, sada ima novu frizuru. Svaka mu čast, ja da imam njegovu lovu, imao bih frizuru k'o čuveni Kolumbijac Valderama. Kaže tako Tony i ovo: No, nismo opterećeni vanjštinom, bitno je ono što imaš unutra. E sada, nisam siguran šta je radio, je li presađivao kosu ili radio nešto unutra? Pitanje je na što je mislio, na kosu ili kasu, nije mi jasno, no važno je da je on ispunjen. Meni u obitelji nitko nije pjevao niti je bio u politici kad je trebalo biti u politici pa sam nešto manje ispunjen, ali sam zato godinama bio popunjen, k'o paprika.

No, to nije sve. "Osim duševnog mira, moraš biti spojen na neku centralu, a najbolja centrala je Gospodin", rekao je Cetinski. Nisam siguran je li mislio na gospodina Končara ili nekog drugog gospodina, no definitivno je važno biti spojen, zakon spojenih posuda je zakon koji nije moguće izbjeći, čak ni ako si u HDZ-u.

Dage la makina

Sjetio sam se Končara jer je spajanje s tim gospodinom još uvijek u svježem sjećanju šire domaće javnosti kao primjer ne odveć uspješnog spajanja. Kad je netko dobro spojen, taj može vladati, netko planetom, dok će se neki zadovoljiti nešto manjim svijetom, da ne kažem svjetinom. Kažu, Bog je stvorio čovjeka, ali taj proizvod nije patentiran pa zato čovjeka može svaka šuša proizvesti.

Spojeni su mnogi, to je malo ozbiljnija varijanta umrežavanja, pa ako si spojen i umrežen, tada si uspješan. U našem malom procvalom, iznenadnom demokracijom osupnutom gradu nema uvjeta niti za elementarnu nepogodu, jednostavno nema. Kaže jedna vijest da prema pristiglim i zaprimljenim prijavama nisu ispunjeni uvjeti temeljem kojih bi gradonačelnik Pule pokrenuo postupak proglašenja prirodne nepogode prema županu Istarske županije.

Pa može li Zorkan, dobri duh našeg grada, bar za nešto ispuniti uvjete, može li čovjek koji piše, vodi grad, prigradska naselja, pročelja, fasade, stupove, stupiće i Advent proglasiti elementarnu nepogodu? Ne može i ne smije, on mora odbiti Mileta čak i kad darove nosi. Morat će Miletić naći nekog drugog da mu da lovu, neka zaboravi donacije gradu koji ga se jedva riješio. Koliko je samo truda uloženo da se Bambi makne da bi se sad od njega uzimala limuzina, ma nema šanse.

Tragom ove vijesti saznah da u Puli imamo Povjerenstvo za procjenu šteta i da se ono nedavno sastalo. Možda sada nemaju posla, no kako stvari stoje, to će povjerenstvo uskoro imati pune ruke posla. Sva je sreća da je Fažana samostalna općina pa će tamo svatko svoju štetu sam mjeriti. Evo, već sada se nudim da im za koji mjesec volontiram kada budu zbrajali štetu, sve za dobrobit šire društvene zajednice. Neće mi biti teško s SDP-om jer ih je nekoliko, a IDS u Fažani je aktivan jedino kada se u Vodnjanu na Bumbarskoj fešti povlači konop. Skinu se u kanotijere i sva četvorica vuku. Dođu u posjet Pastrovichiu za sirotinju, ne onom iz Bala, nego onom Ja te volim, Dignano, i onda "dage la makina". Vuci-guraj i rasturaj.

Blago komšiluku

HDZ se i dalje časti, uzima gdje stigne, to je normalno jer imaju sud časti. Mi smo društvo puno znanja, svi sve znaju u mom zavičaju, ali imamo memoriju kokoši Hrvatice, čuli ste za tu sortu domaće koke. Elem, tri pišem, dva pamtim kod nas zapinje kad se treba suočiti s tim "dva pamtim" jer ljude u našoj domaji možeš bezbroj puta "preždribljati" na istu foru.

Idemo malo u komšiluk, kad tamo zabacimo oko, nešto nam je lakše. Kaže jedan političar iz Srbije da prosječni Srbin ne džogira, to je posao za džabalebaroše, da pravi domaćin radi, on kopa na njivu, nema potrebe utezati se u uske hlačice, majice i patike, ne trebaju njemu bočice za vodu, on ponese na posao pljoskicu s rakijom i zdrav je ko dren. Ti zapadnjaci su prolupali od nerada, prajda, ravnopravnosti i bježanja od tradicije - kaže ovaj junak. E, blago njima...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of