PIŠE Nenad MARJANOVIĆ

ORDINACIJA DR. FRICA: Pomorsko vrlo dobro na odlično

Havajsko bi odmah trebalo ponuditi HDZ-u, neka se nazove Hadezeovsko, pa Ambrelu dati Rašuli radi onog AmBREla, Valkane neka preuzmu Zeleni. Nezavisna lista Filipa Zoričića zvanog gradonačelnik Filip Zoričić mogla bi dobiti Galebove ili Golubove stijene, tamo bi nesmetano mogao pjevati "Moj galebe", ili "Moj golube". Pogađate da bi Zlatne stijene dao IDS-u, oni su od vina i ulja napravili brend pa bi od Zlatnih stijena napravili zlatne poluge kojima bi zadovoljili sve frakcije u stranci, a nema ih malo

Ilustracija / Nenad Marjanović

Ilustracija / Nenad Marjanović


U Fažani sardoni i sitne srdele okupljaju se na rapsodiji u plavom, na Brionima Dežulović predstavlja rapsodiju u bilom, a u Puli se okupljamo oko referenduma za Lungomare. Sve se to događa u osvit privatizacije obale. Izgleda da nam napokon slijedi privatizacija mora, obale, priobalja, uvala, zavala, kacamarina, ogrca ili njanjara i moruzgvi. Napokon će Hrvati ili bolje reći moćni i uspješni Hrvati i oni koji se tako osjećaju dobiti ono što ih pripada.

Privatizirane su tvornice, zemlja, kuće, okućnice, nadstrešnice, betonska armatura, butige, butigini, štandovi, hoteli, kurve, magacini, restorani, kafane, krčme, klubovi, kurci, palci... E, došlo je vrijeme da i more i obale damo ljudima koji će znati kako, ljudima koji će našoj zapuštenoj i oronuloj obali dati dodatnu vrijednost.

Zemlja koja ima takvu pretvorbu i privatizaciju ne treba brinuti za budućnost mora. Kad napokon krene privatizacija obale, treba raširenih ruku dočekati ljude koji će nas opasati žilet-žicom, okovima, lancima, čvorovima, špagama, ljudima koji će napokon uvesti red na kupališta.

Pa dokazano je da je država najgori mogući vlasnik, da se ona prema imovini ponaša maćehinski. Bar su nas tako učili nakon uspostavljanja samostalne, suverene i jedine nam pretvorbe i privatizacije. Sjetimo se samo procvata kada Hrvatsku počinju preuzimati Kutle, Gucić i bratija. Baš se veselim danima kada će našu istarsku obalu preuzeti ljudi koji već imaju iskustva s koncesijama na obali, ima ih, brate, mislim, imaju oni brata na poziciji, krepat ma ne molat, mislim da je asocijacija jasna, da ne crtam dodatno i ne navlačim na vrat brze i okretne poduzetnike.

Ja bih već sada predložio neke pojedince i stranke koji bi se mogli žrtvovati pa preuzeti neki morski žal na sebe. Rade Korać zvani Koki mogao bi uz pomoć tri člana stranke u najam uzeti Fažanski kanal, Perojsku šumu i iznajmljivati traktorsku gumu kao šlauf. Ovo s glumom i šumom je rima na silu, to sam zgurao radi fore, čisto da se vizualizira kako bi SDP mogao biti koristan u privatizaciji obale.

Namjerno nisam spomenuo da ih u stranci ima sedmero jer mi je nedavno jedan bivši član rekao da to nije istina, da ih u Istri ima brojkom i slovima 8, osam. Moj izvor tvrdi da jedan SDP-ovac, zaposlenik MUP-a uredno komentira po istarskim portalima i pritom ne skriva da je izvorni SDP-ovac. Pa dobro, može i meni nekada nešto promaknuti. Ako u Umagu pokažu zanimanje za upravljanje obalom, jasno je da bi SDP mogao preuzeti na sebe i tu obvezu. SDP-ovac Vili Bassanese uspješno vlada Umagom od 2009. godine, pa zar netko misli da se on ne bi snašao vladati obalom, priobaljem, zaljevima i hridima u i oko Umaga? Ma rasturio bi. Već vidim kako bujaju periske kada shvate da i njima upravljaju Bassanese i drugovi.

Pa, idemo pomalo, redom. Kako bi se, recimo, unutar Pule mogla podijeliti obala? Evo, Havajsko bi odmah trebalo ponuditi HDZ-u, neka se nazove Hadezeovsko, pa Ambrelu dati Rašuli radi onog AmBREla, Valkane neka preuzmu Zeleni, neka se kupaju sa svojim kućnim ljubimcima. Nezavisna lista Filipa Zoričića zvanog gradonačelnik Filip Zoričić mogao bi dobiti Galebove ili Golubove stijene, tamo bi nesmetano mogao pjevati "Moj galebe", ili "Moj golube", ovisi koju pticu bude pustio, mislim koju pticu bude oslobodio, ili ovisno o tome radi li se o Galebovim ili Golubovim stijenama.

Pogađate da bi Zlatne stijene dao IDS-u, oni su od vina i ulja napravili brend pa sam uvjeren da bi od Zlatnih stijena napravili zlatne poluge kojima bi zadovoljili sve frakcije u stranci, a nema ih malo. Mornar ili Valsaline dao bi pulskom gradskom vijećniku Igoru Belasu, on je maher za plutače, vaterpolo, mreže, pontone i kurtone, pa bi s gradskim SDP-om mogao dati bitan doprinos HVIDRA-i koja godinama uspješno, na radost šire društvene zajednice, upravlja boćalištem i meduzama na Mornaru.

Za potrebe boćališta ova udruga vjerojatno koristi i zgradu restorana jer drugog i logičnijeg objašnjenja nema, treba negdje odložiti buće, boće, buline, ne mogu te stvari pustiti na boćalištu. Tamo u toj zgradi, što li je već, desetljećima se ništa ne događa, no uskoro kreće preraspodjela obale i priobalja pa bumo vidli.

Do tada građani bi trebali kupus, papriku i čerečiti svinjske polovice za duboko zamrzavanje. Bar tako građane savjetuje nekadašnji savjetnik Milana Bandića, ekonomist Ljubo Jurčić. Kada ovako nešto savjetuje ekonomist kalibra Ljube Jurčića, onda se valja zabrinuti, posebno ako znamo kako smo u socijalizmu živjeli bez jogurta. Hoćemo li morati i mlijeko kiseliti?

Našim ljudima nije ništa teško, naučio se narod na sve pa se tako kiselio u nadi da će jednog dana, kada sve što je bilo zajedničko pretvori u privatno, napokon zaboraviti na dno bačve (premda mi "dno kace" bolje zvuči, neka bude bačva). Kaže tako junak ekonomije i trostruki junak rada Ljubo Jurčić da bi umjesto da trošimo lovu na novu obuću, mogli ojačavati oplate na cipelama. Sasvim originalno i vizionarski, osim što ćemo štedjeti na obući, oživjet ćemo i davno izumrle zanate. Jako se radujem što ćemo ponovno moći krpiti lonce i kišobrane, što ćemo ponovno odlaziti kod šnajdera i urara, što ćemo ponovno potkivati konje, žabe, magarce i mule. Pa i mi konja za utrku imamo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater