Piše Dubravko GRAKALIĆ

Ne bacajte maske, korona se vraća!

Ilustracija

Ilustracija


Pandemija koronavirusa zasigurno neće okončati ove godine. Prema podacima europskih stručnjaka, ali i onima iz domaćih bolnica, virus se ne predaje. Hrvatska svaki dan ima nekoliko stotina oboljelih i nekoliko mrtvih. U azijskim zemljama stanje je mnogo gore: u Kini se ponovno zatvaraju megalopolisi ili velike gradske četvrti, dok je u Sjevernoj Koreji zabilježeno oko dvjesta tisuća novozaraženih osoba. Nove zaraze zabilježene su i u SAD-u.

Šefica infektivne klinike "Fran Mihaljević" dr. Alemka Markotić također u javnosti govori o tome da će se korona najesen vratiti u većem obimu, s čime se slažu i njemački ministri zdravstva iz svih tamošnjih saveznih država. "Pandemija koronavirusa još uvijek nije okončana. Mi se ne smijemo zavaravati aktualnim smanjivanjem incidencije", kaže ministrica zdravstva savezne pokrajine Saska-Anhalt Petra Grimm-Benne. Njemački dužnosnici traže da novi savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach napravi "veliki plan" koji sadrži i zakonske promjene koje bi omogućile brzo uvođenje mjera u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Njemačke vlasti očekuju nove vrste virusa najesen i povratak zaštitnih mjera od kojih će se ovog ljeta odmoriti, ali ne i na njih zaboraviti. Neke se, poput maski u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama, još uvijek primjenjuju.

Mediji su, opterećeni ukrajinskim ratom i predstojećom ekonomskom krizom, sve manje ispunjeni informacijama o pandemiji. Ali, ono što se može pročitati u međunarodnom tisku najavljuje potencijalnu neugodnu jesen, pa čak i virus koji se širi brzinom omikrona sa smrtnošću delta varijante.

Doduše, trenutačno su to samo nagađanja. Jasno je jedino da se ne smijemo riješiti maski i dezificijensa, a još manje vode i sapuna kojih je izgleda uzmanjkalo kad se, po ukidanju covid mjera, u nekim dijelovima zemlje pojavila "bolest prljavih ruku", zarazna žutica ili Hepatits A. Dok su se ruke prale zbog korone, nije bilo ni žutice.

Hrvatske vlasti trebale bi iskoristi ljetne mjesece da, uz punjenje državne blagajne porezom na turiste, dodatno uvjere građane da se cijepe. Nedavno je opet bačeno nekoliko stotina tisuća doza cjepiva koje bi, da su primijenjene, već ove jeseni i zime spasile stotine života. Javno zdravstvo, opterećeno dugovima i odlascima kadrova, treba se pripremiti za jesen s koronom kao da će ona početi već sutra i željeti zajedno sa svima nama da će nove varijante biti slabije i manje smrtonosne. Svjetski farmaceutski divovi sa svoje strane najavljuju još efikasnija cjepiva i tablete protiv simptoma covida. Bitka još nije dobivena, ne zna se hoće li svijet nastaviti živjeti s koronom u godinama koje dolaze.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini