PIŠE Jurica Körbler

NAKON PRVOG TRIJUMFA MLADOG PETEA BUTTIGIEGA U IOWI Može li Amerika dobiti i gay predsjednika?

EPA

EPA


Peter Paul Montgomery Buttigieg je navršio trideset i osam godina, bivši je gradonačelnik South Benda, s briljantnom i brzom karijerom nakon što je diplomirao na Hardvardu i Oxfordu. Prije kandidature u Demokratskoj stranci radio je na političkim kampanjama, među ostalim i one Johna Kerryja. U travnju prošle godine oformio je svoju ekipu i postao prva osoba koja se otvoreno izjašnjava kao gay u kampanji demokrata za predsjednika SAD-a

Najveća politička utakmica na svijetu, američki predsjednički izbori, za demokrate je počela neslavno. Zbrka sa brojanjem glasova u Iowi, gdje je počela trka za nominaciju u Demokratskoj stranci, dovela je do neviđene konfuzije i odgađanja proglašenja pobjednika. Na kraju je za dlaku pobijedio Pete Buttigieg, nova zvijezda demokrata i to pred favoriziranim veteranima Bernijem Sandersom i Joe Bidenom.

Da je u Americi sve moguće pokazuje i prošlost. Tako je i Ronald Reagan kao glumac postao predsjednik, tako je i Barack Obama u dva navrata biran za predsjednika kao prvi Afroamerikanac na toj dužnosti. Hillary Clinton nije uspjela postati prva žena predsjednica, a pobijedio ju je Donald Trump, poslovni čovjek koji u politici nije imao gotovo nikakvog iskustva. Sada se šansa pruža kandidatu koji otvoreno priznaje da je gay, Petu Buttigiegu. To je Amerika.

Elizabeth Warren nije ostvarila briljantne rezultate, ali to je tek početak i svakakva iznenađenja su još moguća. Prvo su objavljeni rezultati nakon šezdesetak posto izbrojanih glasova, pa onda kada su obrađena 71 posto glasačkih mjesta, a kada će biti kompletni u srijedu nitko još nije znao. Kandidati su u međuvremenu otputovali u New Hampshire gdje je sljedeće natjecanje 11. veljače.

Fijasko u Iowi nije dobar početak za demokrate. Republikanci se već naslađuju, a Trumpovi ljudi pobjedonosno izjavljuju kako zemlju mogu voditi oni koji su nesposobni izbrojati glasove. Kaos dodatno razočarava birače, širi se i među demokratima, frustriranim da je ovaj neslavni početak obilježio izbore na kojima žele protjerati iz Bijele kuće Donalda Trumpa, kada to već nisu mogli smjenom koja će propasti. Neispravna 'pametna' aplikacija koja je trebala pomoći u izborima pokazala se u zemlji tehnološkog diva kao bruka. Ostaje zabilježeno da su je kreirali oni koji su vodili neuspješnu kampanju Hillary Clintobn, da su uloženi milijuni dolara, a da druge američke države već nervozno poručuju da se tako više neće brojati glasovi. 

Ako Iowa nešto pokazuje, a uvijek pokazuje bez obzira što nije riječ o velikoj državi, Joe Biden nije favorit. "Nikada nisam zadovoljan sa bilo čime", kazao je nakon izbora u Iowi, dok je mladi Buttigieg samo kratko prokomentirao da nije spavao 48 sati prije prvih izbora. "Ali, dan mi je jako dobar". Za kultni New York Times Buttigieg je izazvao i promijenio Ameriku. Ne krije da je gay, koji se zalagao za legalizaciju gay brakova i prvi je Amerikanac koji je gay i ozbiljan predsjednički kandidat. Prikupio je puno novaca za trku koja slijedi, pa pobijedi li ili izgubi on je već sada senzacija američkih izbora.

Peter Paul Montgomery Buttigieg je navršio trideset i osam godina, bivši je gradonačelnik South Benda, s briljantnom i brzom karijerom nakon što je diplomirao na Hardvardu i Oxfordu. Radio je kao konzultant u McKinseyju, služio kao mornarički obavještajni oficir u činu poručnika, a 2014. godine u Afganistanu je proveo sedam mjeseci nakon čega je dobio medalju. Prije kandidature u Demokratskoj stranci radio je na političkim kampanjama, među ostalim i one Johna Kerryja, pa dobro poznaje i iz unutra sustav kako to funkcionira. U travnju prošle godine oformio je svoju ekipu i postao prva osoba koja se otvoreno izjašnjava kao gay u kampanji demokrata za predsjednika SAD-a. Bez obzira što su lokalne novine pisale u vrijeme kada je Buttigieg postao najmlađi američki gradonačelnik u gradu koji ima više od 100.000 stanovnika da su gayevi i najoštriji njegovi kritičari. U međuvremenu je sklopio brak sa gospoidinom Chastenom, s kojim se grlio i nakon trijumfa u Iowi. ”Ako imate problem s tim tko sam ja, to je vaš, a ne moj problem. To je vasa svađa sa stvarateljem svijeta”, kazao je nedavno mladi političar, koji je svoju seksualnu orijentaciju javnosti prioćio kada je imao trideset i tri godine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini