PIŠE DANIJELA BAŠIĆ PALKOVIĆ

Kaštijunu pola milje eura za odnose s javnošću koju izbjegavaju!


Novo kreditno zaduženje koje za nabavku opreme i nadogradnju planira dići tvrtka Kaštijun, mogao bi biti novi udarac na građane Istre, koji ionako zbog novog sustava gospodarenja otpadom već plaćaju visoku cijenu odvoza smeća. Priopćenje koje je prije dva dana poslala tvrtka Kaštijun kojim obavještavaju javnost o dizanju kredita u iznosu od 20 milijuna kuna, puko je zadovoljenje forme uoči sjednice Gradskog vijeća koje je trebalo dati suglasnost za zaduženje.

Tko zna, da se materijali nisu naši pred vijećnicima, možda bi i prešutjeli planove s novim kreditom i sve nas doveli pred gotov čin. Putem tog poprilično šizofrenog priopćenja, tvrtka Kaštijun nije dala odgovore na neka ključna pitanja. Za početak gdje su isparili svi oni nedostaci s kojima je kuburio centar i tko je to platio? Koji su nedostaci uklonjeni i može li se garantirati da se za mjesec ili dva, iz centra neće ponovno širiti nesnosan smrad?

Iz priopćenja doznajemo da se centar planira nadograđivati, međutim što će se to i kad graditi, e to se ne zna, kao što nije pojašnjeno ni zašto sav kreditni teret pada na leđa Kaštijuna, bolje rečeno istarskih građana. Tvrtka Kaštijun već dugo boluje od sindroma zatvorenosti prema javnosti. Željeli smo neke detalje o novom kreditu doznati od članice Uprave Vesne Dukić. Bezuspješno. Zanimalo nas je primjerice kako to točno planiraju centar učiniti ekološki prihvatljivijim, što su poduzeli da spriječe smrad, radi li Kaštijun u podtlaku, što sve dalje planiraju s tisućama bala u kojima se nalazi gorivo iz otpada koje su progutale centar ili recimo kako to da tek sada nabavljaju stroj za drobljenje glomaznog otpada? Članica Uprave, koju se nerijetko ističe kao zaduženu za davanje izjava, nije nam se javljala. Baš kao ni zamjenik predsjednika Nadzornog odora Kaštijuna Alen Golja, a odavno smo shvatili da predsjednika Nadzornog odbora i šefa županovog kabineta Duška Kišberija nema smisla više zvati i gnjaviti tim nebitnim pitanjima. I novopečeni savjetnik Uprave i bivši direktor centra Darko Višnjić nije za razgovor. On samo savjetuje i prima plaću. Svi se oni ponašaju kao da nemaju baš nikakve veze s tom javnom tvrtkom za koju su po svojoj funkciji i položaju, dužni davati informacije, osobito kada se radi o novim milijunskim kreditnim zaduženjima! Centar u koji je dosad ulupano 30-tak milijuna eura, sada treba još malo uštimati i nanovo opremiti, pa u njega treba upucati, ni više ni manje, nego 32 milijuna kuna. Ima li uopće kraja tome ili će Kaštijun kao bunar bez dna i dalje gutati enormne troškove koje će u konačnici plaćati građani? Kad smo već kod transparentnosti i informiranja, Kaštijun je svojevremeno za odnose s javnošću iz fondova povukao enormnih 465 tisuća eura. Da, skoro pola milje eurića! Odnosi javnošću tamo nikad nisu zaživjeli, a tvrtka Kaštijun je nevjerojatan primjer zatvorenosti i nepristupačnosti. Nedavno su imenovali i službenika za informiranje koji bi trebao biti kontakt osoba prema medijima. Možda nam se s novim službenikom za informiranje posreći, pa koji put netko i podigne slušalicu i uzvrati poziv.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum