Piše Dubravko GRAKALIĆ

Hrvatska bi trebala sudjelovati u izgradnji europskog puta Srbije koju vode učenici balkanskih krvnika i mesara

Ilustracija

Ilustracija


Hrvatska diplomacija pronašla se - i to izborom nove izvršne vlasti u Beogradu - pred paradoksalnim izazovom. Kao članica EU koja se zalaže za njezino proširenje na Zapadni Balkan, morat će se u Bruxellesu baviti i Srbijom, proruskom državom u susjedstvu koja ima "poluzamrznuti" status pregovarača. Istodobno, politički odnosi sa Srbijom nisu bili negativniji još od dana Slobodana Miloševića, potpaljivača rata u devedesetim godinama kojeg je tadašnji kongresmen, a današnji američki predsjednik Joe Biden, nazvao "mesarom s Balkana".

Razlog tome leži u želji Srbije za uplitanjem u hrvatske političke prilike, u suđenje pilotima za neobjašnjeni navodni ratni zločin u BiH 1995. godine, te u pokušajima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da medijskim napadima na hrvatske političare usmjeri mržnju dijela vlastite javnosti sa sebe na nekog drugog.  

Hrvatska pozicija još je kompliciranija zbog činjenice da dio predstavnika srpske manjine, poput Milorada Pupovca i SDSS-a koji je dio vladajuće koalicije, uredno odlazi na sastanke "Srba iz regiona" u Beograd što ih organizira Vučić. Milorad Pupovac je svoje djelovanje proširio i na Kosovo - gdje sudjeluje na parastosima srbijanskih žrtava tamošnjih sukoba.

Ali, zašto je nova beogradska vlada još veći izazov u odnosima Hrvatske i Srbije nego prethodna? Iz očitog razloga - u njoj će diplomaciju voditi Ivica Dačić, predsjednik Socijalističke partije Srbije, Miloševićev učenik koji ga je naslijedio na stranačkom čelu. Dačić će biti i potpredsjednik vlade i "koordinator službi sigurnosti" - praktički drugi čovjek Srbije.

Prvi je, naravno, Aleksandar Vučić, učenik četničkog vojvode Vojislava Šešelja koji je još u proljeće 1995. držao ratnohuškačke govore u okupiranoj Glini.

Dakle, Hrvatska bi trebala sudjelovati u izgradnji europskog puta Srbije koju vode učenici balkanskih krvnika i mesara, ideolozi razgraničenja na liniji "Virovitica - Karlovac - Karlobag", odnosno njezini neprijatelji koji su se tako i sami, i riječima i djelom, legitimirali.

Nema sumnje kako će politički nasrtaji iz Beograda na Zagreb biti nastavljeni slijedećih tjedana u kojima će Srbija biti pod pritiskom zbog nepoduzimanja sankcija Rusiji, međusobnog priznanja s Kosovom i nakon što prestane dotok ruske nafte JANAF-om prema rafineriji Pančevo. Pitanje je samo tko će - nakon što neinteligentni ex-ministar Aleksandar Vulin ode za ambasadora Srbije u Moskvu - biti predvodnik tih napada. Možemo se kladiti na Dačića, ali i na samu Anu Brnabić, koja se pokazala kao ponižena junakinja srpske verzije serije "Sluškinjina priča".

Doduše, u Beogradu će reći kako su u vladu, kao "bijelu vranu", postavili Tomislava Žigmana, Hrvata iz Vojvodine. On je u parlament Srbije ušao s opozicijske liste Evropski regioni - s koje je odmah isključen. Žigmanov ne može biti smokvin list politike Vučića i Dačića prema Hrvatskoj i šteta je ako to ne razumije.

Nova beogradska vlada, promovirana ovih dana, trajat će, najavio je Vučić, dvije godine. Dovoljno da se hrvatsko-srpski odnosi zamrznu kao siječanjski led na Dunavu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini