PIŠE ROBERT FRANK

Hoće li, opet, popušiti dobar dečko Dalibor Macan? Bude li tako, pa pa Dado…

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


To što kampanja za parlamentarne izbore službeno nije počela ne znači da se iza kulisa ne odvijaju prave borbe za mjesta koja vode u Sabor. Ovdašnji fokus je, naravno, na istarsko-primorsku, 8. izbornu jedinicu. Sve stranačke liste se postupno popunjavaju. Neslužbeno tako saznajemo da bi, kako stvari sada stoje, listu HDZ-a mogla voditi dva aktualna i jedan bivši ministar. Redom: Oleg Butković, Gari Cappelli, Toni Kliman i poznati riječki kirurg dr. Ivan Kirin. No i to je, sve do zadnjeg trenutka i odluke predsjednika stranke, podložno promjenama. Zanimljivost je pojavljivanje po svemu sudeći povratnika Klimana, što je logičan potez Andreja Plenkovića koji, naprosto, iz krajnje pragmatičnih razloga u vatru gura najbolje i one s najviše šansi. U vjerojatno neizvjesnoj utrci između HDZ-a i SDP-a kao dviju najsnažnijih stranaka, svaki mandat je toliko bitan da se međusobne napetosti, nerazumijevanja i antagonizmi stavljaju u drugi plan. Politika na razini kadriranja, ali i upravljanja, nije iskazivanje ljubavi, već uglavnom čista matematika.

Nedovoljno ljubavi

Pitanje je i dalje kojom se matematikom rukovodi SDP kad u samo desetak dana IDS-u na pregovore dva puta šalje jaku stranačku delegaciju. Najprije se družilo u Cerovlju, više tajno nego javno, pa u nedjelju u Labinu, ovog puta više javno nego tajno. Prvi na listi SDP-a u 8. izbornoj jedinici i predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, predsjednik SDP-a Istre Vili Bassanese, glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas i moćni čovjek središnjice Rajko Ostojić trudili su se šarmirati IDS-ove domaćine. Oni se pak čuvaju Danajaca i kad im darove nose. Svjesni su povijesne prevrtljivosti SDP-a. Pregovara se, ali dogovora nema. Čini se da je tu nedovoljno ljubavi za politički brak. Izborni analitičari u nastojanju SDP-a da pridobije IDS ne vide veći broj mandata koje mogu zajednički ostvariti nego da na izbore idu odvojeno. To pak znači da SDP forsira zajednički nastup s IDS-om zbog pozitivnog dojma i percepcije. Davor Bernardić jednostavno želi pokazati snagu. Želi pokazati da može. Spreman je dati puno, ali i dalje vodstvu IDS-a ne želi reći ono što oni žele čuti. U IDS-u smatraju da partnerstvo na nacionalnoj razini mora podrazumijevati suradnju i u Istri. Po tom pitanju popusta teško da će biti. IDS jednostavno ne želi da ga SDP u Zagrebu doživljava kao neodoljivu ženu, dok ga u Istri tretira kao da je ocvala putana.

Kako god mu prošli pregovori s IDS-om, šefu SDP-a ostaju problemi unutar svojih redova. Naprimjer, što napraviti s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom koji, eto, želi saborskim mandatom okruniti svoju karijeru. No inatljivi Obersnel neće pa neće okrenuti telefonski broj predsjednika SDP-a i tako zatražiti podršku za svoju kandidaturu. Još manje će u igrama prijestolja i sukobima taština, ali i zbog koncepcijskih neslaganja oko vođenja stranke, Bernardić nazvati Obersnela pa mu kao senatoru SDP-a ponuditi ulazno mjesto za parlament. Taj film Obersnel neće gledati. Nadalje, u toj stranci velika će se borba voditi za jedno ili dva saborska mandata na koja pretendiraju brojni kandidati, od kojih je dio bez izgleda, a dio već dulje vrijeme lobira za sebe. Neki bagerom trasiraju put k svom pozicioniranju, dok je s druge strane pristup SDP-ovog načelnika Savičente Dade Macana, samozatajnog izbornog pobjednika u nekoliko ciklusa, sasvim drugačiji – „tu sam, ako me trebate“. Poanta je u tome, smatra dobar dio stranke, da bi se kao političar s jakim izbornim legitimitetom Macan na listi SDP-a naprosto trebao podrazumijevati. Suradljiv je i konstruktivan, unutar socijaldemokratskih redova opravdano ga se i argumentirano doživljava kao osobu koja je uvijek rješenje, a nikada problem u bilo kojoj vrsti odnosa. 

Dobri duh

Svojim prošlogodišnjim žrtvovanjem za Europski parlament, kako bi se u Briselu pozicionirao Fred Matić, demonstrirao je visoku razinu lojalnosti prema stranci. Sada je, s velikim iskustvom i entuzijazmom, na raspolaganju Bernardiću. Može li ga šef SDP-a ignorirati? Hoće li Dado Macan opet popušiti zbog navodnih viših interesa? Dok je on dobri duh stranke čiji bi ulaz u Sabor bio i više nego zaslužen, za razliku od, recimo, nekih drugih kandidata čija je putanja kretanja stranačkim labirintima čudnovata, načelnik Savičente ima problem nenametljivosti što mu naspram stranačkih kolega prenaglašenih ambicija može biti i prednost i hendikep. Što od toga, odlučit će šef SDP-a. Ukoliko ga i ovog puta zaobiđe, Bernardić svjesno njegovu političku karijeru gura u mirovinu. I Dado je finito. Pa pa…  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater