KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA

Elena Puh Belci uspjet će u vođenju Pule samo ako ne bude projektil navođen iz IDS-ove centrale

(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


IDS je konačno kompletirao svoje kandidate za svibanjske izbore u Puli: za gradonačelnicu Elena Puh Belci, a za zamjenika aktualni Robert Cvek, dok bi na tu funkciju, prema željama stranke, trebao doći i trenutni v.d. vršitelja dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Sama po sebi ta informacija o IDS-ovom popunjavanju upražnjenih mjesta u kadrovskoj križaljci važnoj u kontekstu upravljanja Pulom nema neku epohalnu vrijednost. Nit' se svijet okreće oko te stranke, nit' će zbog toga što Cvek ostaje tamo gdje je i dosad bio doći do poremećaja na tržištu zlata. No opet, nije to ni tako beznačajno. Zbog favorizirane pozicije IDS-a u Puli realnost je takva da svaka stranačka odluka ima širi politički i društveni značaj.

Ova su IDS-ova imena, začinjena povratnikom u visoku gradsku politiku Miodragom Čerinom, glasom umjerenosti i razuma, rezultat internog kadroviranja, u nekim elementima bilo je tu i većih neslaganja da bi se na kraju postigao kompromisni dogovor. U protivnom, da je izostao konsenzus, potencijalno bi došlo do opasnog raskola između suprotstavljenih unutarstranačkih frakcija. Radi mira u kući, primjerice, Robert Cvek ostaje dogradonačelnik. Njegov izbor izaziva ili smiješak ili bolnu grimasu, jedni zbog toga pobjedonosno trljaju ruke, drugima su dlanovi vlažni od nervoze. Dok bi mu neki namijenili sudbinu utapanja u čaši vode, oni drugi bi je u pustinji radije prolili po vrelom pijesku nego ga njome ožednjeloga napili. Na kraju se, kroz pregovore, dogovore, dokazivanja tko je tu dobar, a tko loš, tko više misli na sebe, a manje na stranku, ispostavilo da je Cvek unatoč svemu tome postao nezaobilazan u kreiranju nove gradske uprave.

Centar moći

Elena Puh Belci logičan je kandidat IDS-a za pulsku gradonačelnicu iz više razloga. Prvo, prepoznatljiva i potencijalnim biračima očito prihvatljiva, anketno je stajala puno bolje od stranačkih protukandidata. Drugo, temeljem već stečenog iskustva upoznata je sa sustavom upravljanja Gradom, načinom funkcioniranja raznih službi i povezanih društava, što znači da u slučaju njene pobjede ne bi trebalo biti gubitka vremena kod preuzimanja vlasti. Treće, njenim izborom, neovisno da li je izabrana samo zato što je najbolje kotirala ili i zato što je pozitivnom diskriminacijom imala malo više vjetra u leđa upravo kao žena, IDS je napravio snažan civilizacijski iskorak. Na jednu od najvažnijih funkcija, u tipično muškom, zatvorenom svijetu, kandidirao je ženu. Time je poslana važna poruka o spolnoj ravnopravnosti pri podjeli potencijalnih političkih funkcija. Četvrto, iza EPB nema repova, dugova, sumnji. U mandat ulazi neokaljana imena.

No upravo ta okolnost da je žena, Eleni Puh Belci može stvoriti i probleme. Recimo, netko zlonamjeran će plasirati tezu prepunu predrasuda da žena, pa bila to i EPB, ne može sama voditi Pulu, već će se s njom upravljati daljinski, s visine i distance. Ispada da će je netko nepoznat iz tajnog centra moći usmjeravati joystickom kao da je figura u playstationu. Jedino ukoliko pošalje jasnu poruku da ona upravlja gradskom administracijom, samo ona i nitko drugi, spriječit će sumnje u svoju kompetentnost. Samo na način da se odmah, pristojno i u okviru svojih nadležnosti postavi kao prvi čovjek Grada, demantirat će teze da će od prvog do zadnjeg dana mandata biti navođena poput drona nad afganistantskim brdima, spremnog bez premišljanja i preispitivanja provesti svaku odluku. Bilo bi, s druge strane, licemjerno i netočno zaključiti da će EPB neke ključne poteze o smjeru razvoja Pule donositi u potpunosti sama, odvojena od ostatka svijeta ili neusklađeno s generalnom politikom stranke koja joj je omogućila kandidaturu i pobjedu. Idiličan ambijent samostalnog vođenja nekog sustava nema nitko, i to u realnom svijetu ne postoji.

Izlazak iz sjene

No ako se Puh Belci u okviru mogućeg izbori za visoki stupanj autonomije, koji joj nitko neće pokloniti tek tako, bez da pokaže odrješitost i odlučnost, ako pokaže snagu i othrva se partikularnim interesima te se suprotstavi nekorektnim pritiscima, ako svoje prve i najvažnije suradnike postavi u za njih unaprijed pripremljene kućice s preciznim uputama o radu i ponašanju te ako pronađe svoj, autentični, originalni, a ne kopirajući model operativnog upravljanja gradskom administracijom, njene šanse da kao gradonačelnica odradi dobar posao rapidno će porasti. Vrlo brzo će se vidjeti može li EPB sa svojom energijom izgraditi drugačiji stil i način organiziranja rada gradske uprave. Ona se jednostavno, izlazeći iz sjene Borisa Miletića, mora nametnuti do te mjere da se njene odluke uvažavaju, a ne preispituju. Polemike o odlukama traju sve dok se odluke ne donesu. Nakon toga slijedi provođenje, a ne njihovo dovođenje pod znak pitanja zbog ovog ili onog interesa, pa makar to bio i interes matične stranke, IDS-a. Nova gradonačelnica uspostavit će nove relacije komuniciranja. Morat će se znati postaviti i prema stranačkoj centrali, kao bazi i ishodištu svoje moći. No osim logične suradnje koja je u tom smjeru neminovna i podrazumijevajuća, EPB će tražiti balans da uteg odlučivanja ipak ne bude u dominantno u prostorijama IDS koliko će to biti u njenoj kancelariji na Forumu. E da bi došlo do svega toga, potrebno je da se posloži još par sitnica. IDS i Elena Puh Belci, unatoč tome što su apsolutni favoriti, moraju, naime, pobijediti: i Sanju Radolović, i Dušicu Radojčić i Filipa Zoričića. Daleko su izbori od svog kraja. Budu li se IDS-ovci uljuljkali i ignorirali Heraklitovo učenje da ništa nije stalno, pa onda valjda ni njihova vladavina, mogli bi se gadno razočarati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom