PIŠE ROBERT FRANK

Dobar potez Vlade – ako po pitanju trošarina na cigarete i trošarina na grijane proizvode Hrvatska slijedi Njemačku, onda ne može pogriješiti!

Robert Frank

Robert Frank


Vlada je novim prijedlogom trošarina na cigarete po svemu sudeći slijedila EU praksu koju istodobno najavljuje sve više zemalja. Naprimjer, njemački ministar financija prošlog je tjedna objavio nacrt zakona u kojem predlaže da se trošarine na grijane proizvode od 1.siječnja 2022. godine 100 posto izjednače s trošarinama na cigarete. Obzirom na njemački utjecaj, može se očekivati da će na EU razini slijediti značajno povećanje oporezivanja grijanih proizvoda.

Uostalom, broj zemalja koje su već digle ili najavile konkretnije dizanje trošarine na grijane proizvode sve se više povećava. To su već učinile Španjolska i Francuska, dok su izvan EU-a na tom tragu Japan i Južna Koreja gdje je ta kategorija značajno narasla. Italija je također već donijela trošarinski kalendar u kojem predviđa značajan rast, što je najavljeno i u Slovačkoj i Mađarskoj.

Sasvim je legitimno i prihvatljivo da zemlje kategoriju koja značajno raste žele iskoristiti kao dodatan izvor proračunskih prihoda. Stoga je i prijedlog hrvatskog ministra financija Zdravka Marića koji ide u tom smjeru logičan. Prema istraživanju koje je nedavno objavio portal “ja trgovac”, kategorija grijanih duhana u Hrvatskoj je već narasla na 13 posto. Država bi bila luda i neodgovorna, posebno kad se uzmu u obzir državne financije te gospodarstvo opterećeno korona krizom te posljedicama potresa u Zagrebu i na Baniji, da se odrekne tako potentnog proračunskog prihoda.

No i nakon ovog povećanja u Hrvatskoj je trošarinsko opterećenje grijanih proizvoda po kutijici i dalje dva i pol puta manje u odnosu na cigarete. Dobro upućeni izvori otkrivaju da su u Hrvatskoj za povećanje trošarina na te proizvode bila 3 od 4 igrača na tržištu: s time da su trojica distributeri, a samo je jedan proizvođač.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je i donošenje trošarinskog kalendara koji bi do kraja uredio predvidljivost na duhanskom tržištu. To je pak kompanijama u tom biznisu od iznimne važnosti. Praksa donošenja trošarinskog kalendara, kojim se za određeni vremenski period određuje koliko će i kojom brzinom rasti trošarinska opterećenja, važan je korak naprijed u osiguravanju investicijske predvidivosti.

Neslužbeno se može čuti da BAT, konkretno, inzistira upravo na ostvarivanju fer tretmana na tržištu, što su nove akcizne izmjene i donijele, kao i na osiguravanju predvidivosti koja je temelj za planiranje investicija. Kalendar koji najavljuje ministar Marić ide u tom željenom pravcu. Očito je da Vlada svojim prijedlozima sada već čini konkretne korake da duhanska proizvodnja u Hrvatskoj i dalje raste - s jedne strane u kanfanarskoj tvornici, s druge na podravskim poljima duhana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater