Piše Damir Cupać

Kuća zdravlja pod jednim krovom

| Autor: Damir Cupać
KBC Sušak/Damir Cupać (Snimio Vedran Karuza)

KBC Sušak/Damir Cupać (Snimio Vedran Karuza)


Rijeka je grad u kojemu se puno sanja. Njezini građani tako sanjaju da će se jednom njihov voljeni nogometni klub vratiti na stadion na Kantridu. Sanjaju dalje da će jednog dana imati novi autobusni kolodvor. Prvi san je još u dubokoj fazi sanjanja, dok je drugi san, barem prema obećanjima riječke gradske vlasti, nešto što će se ostvariti. Još za ovog mandata aktualne lokalne vlasti trebali bi početi radovi. Jedan san sanjale su generacije građana Rijeke. Glupo je po važnosti kvalificirati snove, ali taj je san nešto što bi trebalo omogućiti da tisućama građana i život postane san. Odnosno da se teži tome. Budući da se taj san tiče zdravlja. Generacije su sanjale riječku bolnicu na jednom mjestu, bolnicu koja bi trebala građanima Rijeke, građanima susjednih županija, ali i brojnim turistima omogućiti kvalitetan prostor pod jednim krovom u kojemu će dobiti zdravstvenu skrb i suvremenu dijagnostiku kako bi liječenje bilo što kvalitetnije i uspješnije. Ma što političari pričali, riječ je o transgeneracijskom i nadstranačkom projektu. Koji je dobio svoje konture koje svjedoče da su desetljeća snova postala realnost.

Da je to zaista tako, potvrdili su još jednom i ministar zdravlja Vili Beroš i ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić prilikom predstavljanja nove opreme vrijedne više od 2,7 milijuna eura osiguranih iz državnog proračuna koja će liječnicima omogućiti kvalitetan alat za zahtjevne zahvate, a pacijentima nadu u što prije izlječenje.

Ministar Beroš pojasnio je da je riječka bolnica dobila opremu koja omogućava brže postavljanje dijagnoze, brži oporavak i najbolje moguće ishode liječenja, bolje uvjete rada i provođenje suvremenih metoda u skladu s najnovijim svjetskim trendovima za stručnjake riječke bolnice. Da je ulaganje u suvremenu medicinsku opremu itekako opravdano, svjedoči i podatak da se u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu KBC-a Rijeka godišnje primi 110.000 pacijenata. Upravo ta brojka dokaz je opravdanosti izdvajanja desetina milijuna eura u gradnju nove riječke bolnice na Sušaku. Riječ je o projektu čija je prva faza izgradnja Bolnice za majku i dijete. Što se privodi kraju i vrlo brzo postat će stvarnost.

Ravnatelj Ružić iskoristio je priliku kako bi najavio nastavak razvoja faza nove bolnice. On očekuje otvaranje druge faze početkom sljedeće godine. Podsjetio je da je trenutno u tijeku opremanje izgrađene bolnice i da bi taj posao trebao biti gotov do kraja ove godine. Iako je riječ o završnoj fazi posla, ona je izuzetno složena i ne smije biti pogreške. Kada se on odradi, stvaraju se preduvjeti za preseljenje medicinskih djelatnosti u prva dva mjeseca 2024. godine. Podsjetio je da nakon toga ide treća faza kompletnog preseljenja riječke bolnice na Sušak. Ili kako je to pojasnio ravnatelj Ružić - nova riječka bolnica bi na temelju najsuvremenijih europskih bolnica budućnosti trebala objedniti sve medicinske djelatnosti na jednom mjestu. No, korak po korak. Valja se strpjeti i pričekati, odnosno najprije prerezati svečanu vrpcu nove Bolnice za majku i dijete, a onda nastaviti dalje.

No, u cijeloj priči ima i jedan ali. Ne treba zaboraviti da ostvarenje snova ne znači da će se čovjek probuditi u zdravstvenoj bajci. Problemi u hrvatskom zdravstvu su veliki, ljudi koji rade u zdravstvenom sustavu su nezadovoljni, od tehničkog osoblja preko medicinskih sestara do liječnika. Nezadovoljni su i uvjetima rada i plaćama. Što je rezultiralo prijetnjama štrajkom. Da je zdravstveni sustav daleko od bajke, zna svatko kome je potrebna bilo kakva zdravstvena usluga. Mnoge stvari su u potpunosti neprihvatljive, a jedna od njih su i liste čekanja koje svjedoče o disfunkcionalnosti sustava s obzirom na to da on niti je brz niti je efikasan. Pri tom problem s nezadovoljnim medicinskim sestrama i liječnicima i dalje je tu. Ceh na kraju uvijek plaćaju građani jer ne dobivaju kvalitetnu zdravstvenu skrb. To frustrira i zaposlene u zdravstvenom sustavu i pacijente. Projekt izgradnje nove riječke bolnice pokazuje da se može kada se hoće, ali i da ima novca ako se kvalitetno odrede prioriteti. No da bi na kraju sve bilo kako treba, ni u jednom trenutku se ne smije smetnuti s uma da bez kvalitetnog i zadovoljnog zdravstvenog osoblja ni najsuvremenija zgrada i u njoj instalirana kvalitetna oprema ne mogu ništa napraviti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of