PIŠE NENAD MARJANOVIĆ dr.fric

Volim te nona, al' ne više od Demona

Mapa o navijačima / Nenad Marjanović dr. Fric

Mapa o navijačima / Nenad Marjanović dr. Fric


Ako je suditi po reakcijama tko za koga u Istri navija, ispada da jedini istarski prvoligaš u stvari služi da bi dva kluba mogli gledati njihovi navijači bez da odlaze na putovanja, dva puta godišnje se opreme i odu poput gradonačelnika pogledati Hajduk, a nešto manje njih Dinamo.

No je li Istra 1961 samo platforma preko koje će navijači Hajduka i Dinama moći pratiti svoje klubove?

Uglavnom, karta navijača koja se ovih dana proširila društvenim mrežama sugerirala je kako Istra pripada Hajduku, nešto manje Dinamu, a polako se u ovu priču probija i Rijeka. Pa ništa neobično, Istra je regija čiji predsjednik nogometnog saveza obnaša funkciju sportskog direktora u Rijeci. Ma koliko god Darko Raić Sudar zadužio pulskog prvoligaša, ovaj angažman pomalo bode oči domaću, istarsku nogometnu javnost.

Gradonačelnik najvećega grada u Istri navija za Hajduk, a sve više navijača je na Drosini, pa ništa čudno što netko maštovit koji je crtao kartu navijača pripisuje Istru kao regiju Hajduku.

Sve je ovo na neki način potaknulo reakciju nas koji navijamo za Istru 1961, a posebno uz evidentan rast zanimanja za lokalni klub, uz očitu ekspanziju najvatrenijih Demona, pa se može zaključiti da taj fenomen možda smeta navijačima velikih klubova.

No, u zbrajanju tko kome pripada ne treba zaboraviti FC Parmu, klub koji u Puli i Istri ima puno više organiziranih navijača nego Dinamo, a nije malen niti broj onih koji organizirano gledaju utakmice Liverpoola. Jesmo li trebali ovaj tekst nasloviti "Istra je uz Parmu"?

Istra 1961 je mali lokalni klub, no urbana priča grada Pule se dobrim djelom formira na identifikaciji građana, starijih, ali i sve većeg broja mladih s klubom, pa stoga selektivno prebrojavanje tko je za Hajduk, a tko za Dinamo budi ogorčenje publike koja se okuplja oko zeleno-žutih i koja svim srcem navija za svoj klub.

Činjenica je da su Hajduk i Dinamo klubovi s ogromnom tradicijom, isto se može reći za Rijeku i Osijek, sve su to klubovi koji su u svoj povijesti igrali Jugo ligu, klubovi koji su igrali europska natjecanja, no Istra 1961 je klub koji raste u svim segmentima, sportskom, organizacijskom, ali i onom navijačkom. Istra 1961 je mnogima izvan Hrvatske klub s najljepšim identitetom, klub iz jednog lijepog grada na Mediteranu koji sve više plijeni i igrom i atmosferom na stadionu.

O svemu ovome odličan komentar je napisao Robert Matteoni, nesumnjivi autoritet u svijetu sporta, posebice nogometa, njegova subotnja kolumna koju možete pronaći u Glasu Istre objašnjava i statistički rast pulskog prvoligaša. Konstatacija kako Istra navija za Hajduk jednostavno ne drži vodu, splitski sastav ima euforičnu, vjernu, čak i fanatičnu sljedbu diljem Europe, no stvar je percepcije. Ako se mjere postotci i broj stanovnika, zagrebački kvart Dubrava ima skoro jednak broj stanovnika kao Pula, logično je samim time da će Dinamo imati brojčano više navijača u tom kvartu nego Istra 1961 u cijeloj regiji. Jasno je da se Istra 1961 ili bilo koji oblik kluba iz Pule koji je igrao prvoligaški nogomet može nositi s Hajdukom i Dinamom, no postoje i brojni navijači ova dva kluba koji ispred jednog i drugog drže Istru 1961, makar iz potrebe, kao što sam ranije spomenuo, da im Hajduk i Dinamo igraju u Puli.

Završiti ću ovaj komentar statusom pjevača grupe Debeli precjednik Tina Kovačića Koce, koji mi je na link pjesme "Ča in delamo" napisao "Volim te nona, al' ne više od Demona". Koca je inače veliki navijač Osijeka, eto ima i takvih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom