Piše dubravko grakalić

Plenković je kao Superhik, krade od siromašnih da bi dao bogatima

Ilustracija (Arhiva) / Dubravko Grakalić

Ilustracija (Arhiva) / Dubravko Grakalić


Povećanje mirovina za velik broj umirovljenika – spominje se brojka od čak pola milijuna – svakako je dobra vijest za njih, njihove obitelji, ali i društvo u cjelini jer se tako diže opći standard građanstva. Odluka o tome da se podignu i najviše, povlaštene mirovine koje su zamrznute u iznosu od deset posto još 2011. godine, predizborna je poruka Vlade svojim biračima. Tu nije riječ o socijalnoj mjeri, barem ne u dijelu koji se odnosi na bivše saborske zastupnike koji su aktivirali mirovine prije 2011. godine, na ustavne suce, nekadašnje ministre i druge visoko pozicionirane kadrove, nego o klasičnoj kupovini glasova koja se može nazvati i politikom Superhika, popularnog lika iz Alana Forda, poznatog po rečenici "Kradem od siromašnih da bih dao bogatima".

Iako će najbogatiji penzioneri biti nagrađeni u dva navrata po pet posto, teško će Vlada umirovljenicima koji primaju 300 eura objasniti zašto se mirovinski novac rasporedio tako da bogati dobivaju još trećinu ili polovicu njihove mirovine. Prema podacima za studeni prošle godine, 687 ex-zastupnika, ministara i sudaca Ustavnog suda primilo je prosječnu mirovinu od 11.274 kune, odnosno 1.497 eura, dok je prosječna mirovina umirovljenika bez povlastica, onih koji nisu grijali fotelje na Markovu trgu, bila 2.900 kuna ili 385 eura. Poštena mirovinska reforma omogućila bi umirovljenicima s minimalnim mirovinama, tzv. nacionalnom mirovinom pa i onom prosječnom, da prežive.

Visoke mirovine, koje će se povećati, imaju i članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, njih 128 prima u prosjeku više od deset tisuća kuna (1.328 eura), ali ipak je riječ o kremi nacionalne inteligencije. Visoke mirovine dobiva i oko 71 tisuća umirovljenika koji imaju status branitelja, prosječna mirovina bila im je oko 6.600 kuna (875 eura), a radni staž u prosjeku oko 19 godina. "Hvala na službi", rekao bi im Joško Lokas u "Potjeri", ali jesu li se oni borili za Hrvatsku ili za mirovinu? U brojnim zemljama ratni veterani, ako su zdravi, nastavljaju svoje profesionalne karijere umjesto da postaju profesionalni penzioneri.

Na listi povlaštenih mirovina ima i onih koji su ih svakako zaslužili, poput radnika istarskih ugljenokopa Tupljak u Labinu, ali ima i ustaša i domobrana koji su prozvani nekakvom "hrvatskom domovinskom vojskom". Njihove mirovine nisu velike, u prosjeku 375 eura za oko 2.200 osoba, ali za svoje ratovanje na strani nacista dobivaju deset eura manju mirovinu od prosječne u Hrvatskoj.

Postoje li u državnoj blagajni doista sredstva za korekciju mirovina, nju ne bi trebao provoditi Superhik. Umjesto kao pod motom slogana "Kradem siromašnima da bi dao bogatima", trebalo bi pomagati siromašnima. Napokon, njih je mnogo više od onih s iznad prosječnim mirovinama, uključujući braniteljske, zastupničke i sve koje su povlaštene. Ako su bitni glasovi na izborima, zbog čega se to i poduzima, siromašnih birača oduvijek je bilo više od onih povlaštenih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater